Najnovije

SAD OPTUŽILE PEKING! Sevale varnice, DŽo Bajden i Si Đinping će morati da "gase požar"

Rat reči započeo je kada su na Aljasci počeli razgovori američkih i kineskih zvaničnika, a američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je Peking za podrivanje globalnog poretka, što je izazvalo oštro pobijanje njegovog kineskog kolege.

Si Đinping. (Foto: kremlin.ru)

Blinken je otvorio samit u četvrtak serijom optužbi protiv Pekinga, izražavajući "duboku zabrinutost" zbog navodne "ekonomske prinude" na američke saveznike, kršenja prava u Kini i pretnje koju zemlja predstavlja "poretku zasnovanom na pravilima koji održava globalnu stabilnost".

Agresivni ton američkog državnog sekretara ubrzo se susreo sa odgovorom kineskog diplomate Jang Điečij, najavljujući tako da će prvi susret licem u lice između zvaničnika Bajdenove administracije i njihovih kineskih kolega početi ratoborno.

„Sjedinjene Države koriste svoju vojnu silu i finansijsku hegemoniju da bi izvršile jurisdikciju duge ruke i potisnule druge zemlje“, odgovorio je Jang, direktor Centralne komisije za spoljne poslove Kineske komunističke partije, koji je započeo 15-minutni govor podstaknut komentarima Blinkena.

Jang je dodao da Vašington "zloupotrebljava takozvane pojmove nacionalne bezbednosti da bi ometao normalnu trgovinsku razmenu i da podstiče neke zemlje da napadnu Kinu", istovremeno insistirajući da SAD ne dolaze sa "pozicije sile".

Odgovarajući na Blinkenovu zabrinutost za ljudska prava, Jang je uzvratio da SAD imaju svoja "duboko ukorenjena" pitanja sa pravima svojih građana, pozivajući se na redovne izveštaje o policijskoj brutalnosti i ubistvima nenaoružanih osumnjičenih od strane organa reda.

Nedugo nakon razmene optužbi, visoki američki zvaničnik osudio je dugotrajni odgovor diplomate kao kršenje protokola utvrđenog pre razgovora, koji je zahtevao dvominutnu uvodnu reč svakog od glavnih pregovarača.

„Izgleda da je kineska delegacija stigla sa namerom da se proslavi, usredsređena na javnu pozorišnu i dramsku umetnost nad suštinom“, rekao je kasnije američki zvaničnik.

Član kineske delegacije rekao je državnim medijima da je uputio „strog odgovor“ nakon što je američka strana „prvo pregazila svoje vreme i iznela nerazumne optužbe“, dodajući da je Peking na Aljasku došao „usmeren na strateški dijalog“.

Usmenom prepucavanju na samitu, prethodila je oštra zajednička izjava Blinkena i njegovih japanskih kolega nakon posete Tokiju ranije ove nedelje, kojom je Peking optužen za „destabilizujuće ponašanje“ i kršenje „međunarodnog poretka“, takođe podržavajući japanske pretenzije na sporna ostrva Senkaku, a koje Peking naziva Diaoju.

Dan kasnije, Vašington je najavio novi krug sankcija za 24 zvaničnika u Kini i Hong Kongu, ukazujući na ono što smatra represijom na poluautonomni status grada.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine osudilo je te poteze uoči sastanka na Aljasci, izrazivši nadu da će Vašington odustati od „mikrofonske diplomatije“ i pristupiti pregovorima na „konstruktivan način“.

Severna Koreja "raskrstila" sa azijskom državom, Amerika glavni krivac! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA