Najnovije

NESVAKIDAŠNJA IDEJA KRIVOKAPIĆA: Ako Srbija želi Božovića u Crnoj Gori moraće da uradi jednu stvar!

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izneo je ideju da bi ova zemlja mogla da primi nove akreditive Vladimira Božovića.

Zdravko Krivokapić. (Foto: Jutjub)

- Ako Srbija želi Božovića kao jedinu mogućnost za budućeg ambasadora u Crnoj Gori, ona to može da uradi poštujući diplomatske protokole - rekao je Krivokapić za podgorički list "Dan".

- Nadam se da će svi biti zadovoljni time što ćemo prihvatiti nove akreditive gospodina Božovića - dodao je on.

Prema Ustavu Crne Gore, predsednik Đukanović je taj koji prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, a s obzirom na to da je Božovića za personu non grata proglasila vlada DPS-a, čiji je Đukanović lider, nejasno je kako Krivokapić zamišlja novu predaju akreditiva. Što se tiče srpskih vlasti, dužnost Vladimira Božovića kao ambasadora Srbije u Crnoj Gori nije ni prestajala, jer je on obavlja iz Beograda.

Prema oceni nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Vladislava Jovanovića, Krivokapićev predlog je krajnje neuobičajen:

- Druga bi stvar bila ukoliko bi on povukao odluku stare vlade i izvinio se zbog nje. Onda bi naš ambasador mogao da se vrati i da nastavi tamo gde je i bio. Očigledno je da nova vlada u Podgorici želi da izbegne da se zameri predsedniku svoje države i da pokušava da izmisli nešto sasvim novo, a što se protivi logici.

Krivokapić je, smatra Jovanović, u nevolji, jer pokušava da spoji nebo sa zemljom, a pritom nema političku odlučnost:

- Sve deluje kao neka vrsta prećutne koegzistencije između dosta mlakog predsednika vlade i "ranjenog" šefa države koji nije spreman da prizna da definitivno odlazi. Razlog za proterivanje ambasadora Srbije pritom bio je krajnje neuverljiv, pa je želja očigledno bila da se naruše odnose sa Srbijom. Krivokapić to oseća i želi da izađe iz začaranog kruga, ali nema dovoljno vizije kako da to izvede.

Vlada u Podgorici krajem novembra 2020. proglasila je Božovića za personu non grata. Povod je pronađen u njegovoj izjavi u kojoj je Podgoričku skupštinu 1918. nazvao "oslobođenjem" crnogorskog naroda, što je protumačeno kao omalovažavanje Crne Gore.

Krivokapić je poručio da očekuje pomak u odnosima i da je uputio zvaničan poziv predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić da poseti Crnu Goru, kao i da bi bio radostan da se odazove na poziv ako on dolazi iz Srbije.

Uprkos statusu srpskog ambasadora u Podgorici na kom se sapliću uzajamne relacije, predsednik Aleksandar Vučić ističe da veruje u dobre odnose Srbije i Crne Gore. On je za RTS rekao da ne misli da će Đukanović želeti da dođe, iako ima otvoren poziv, i da je "sličan slučaj kod Ane Brnabić sa Krivokapićem", ali da je problem pitanje ambasadora Srbije.

Stiže delegacija Crne Gore

Uprkos razmiricama na relaciji Beograd - Podgorica, delegacija Vlade Crne Gore predvođena ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović boraviće od 23. do 25. marta u poseti Srbiji, gde će se sastati sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem. Cilj posete je razmena mišljenja o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u dve države, iskustvima Srbije i dogovor o saradnji.

Na adresu ruske ambasade u Vašingtonu pristižu pisma izvinjenja! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA