Najnovije

LAVROV: Moskva sada nema nikakve odnose sa EU jer je Brisel uništio nekada prijateljske veze

Meseci političke napetosti i talas novih sankcija prekinuli su sve veze između EU i Rusije, rekao je Sergej Lavrov, dodajući da je Rusija spremna da nastavi saradnju ako Brisel bude zainteresovan.

Lavrov (Foto: mid.ru)

Meseci političke napetosti i talas novih sankcija prekinuli su sve veze između EU i Rusije, rekao je Sergej Lavrov, dodajući da je Rusija spremna da nastavi saradnju ako Brisel bude zainteresovan.

Govoreći danas na konferenciji za novinare zajedno sa svojim kineskim kolegom, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da trenutno „ne postoje odnosi sa EU kao organizacijom. Celokupna infrastruktura ovih odnosa uništena je jednostranim odlukama donesenim od strane Brisela“.

Neke pojedinačne evropske zemlje, dodao je on, i dalje traže bliže veze sa Moskvom, „vođene svojim nacionalnim interesima”. Međutim, to brzo nadmašuje rastuće partnerstvo sa Kinom, rekao je Lavrov novinarima.

„Ako i kada evropljani odluče da eliminišu ove anomalije u kontaktima sa svojim najvećim susedom, mi ćemo biti spremni da te odnose gradimo na osnovu jednakosti“, potvrdio je diplomata, „dok na Istoku, po mom mišljenju, imamo vrlo intenzivnu agendu koja je svake godine sve raznovrsnija. “

U februaru je ministar spoljnih poslova izjavio da su odnosi Moskve sa blokom propali 2014. godine, nakon što je EU okrivila Rusku Federaciju za sve što se događa u Ukrajini nakon Majdana. Od tada je, navodi on, Brisel „dosljedno uništavao sve mehanizme bez izuzetka koji su postojali na osnovu sporazuma o partnerstvu i saradnji“.

Lavrov je upozorio da bi, ako rukovodstvo bloka pokuša da nametne sankcije Rusiji koje bi pogodile osetljiva područja ekonomije, Moskva mogla da prekine svaki diplomatski kontakt.

„Naravno, ne želimo da se izolujemo od života u svetu, ali moramo biti spremni na to. Ako želite mir, pripremite se za rat“, naglasio je on.

Ranije ovog meseca, EU je predstavila novi paket sankcija protiv četvorice ruskih zvaničnika za koje je navela da su odgovorni za zatavranje opozicionara Alekseja Navaljnog i „kršenja ljudskih prava“ od strane policije tokom protesta održanih u njegovu podršku. Tada je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da je blok „propustio još jednu priliku da preispita svoj pristup u odnosima sa Rusijom“.

Kremlj je dodao da bi paket sankcija bio neefikasan, jer „ako pogledate ljude kojima su nametnuta ova ograničenja“, rekao je portparol Dmitrij Peskov, „ovo je zapravo dupliranje onih ograničenja koja su već predmet prema ruskom zakonu “.

Prema Peskovu, ciljani zvaničnici „ionako ne putuju u inostranstvo, nemaju pravo da otvaraju račune u stranim bankama ili da poseduju imovinu u inostranstvu“. Rusija ima stroga pravila koja ograničavaju postupke i imovinu državnih službenika, posebno onih koji imaju osetljive dužnosti.

Masovna vakcinacija dovešće do katastrofalnih posledica. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: RT/ vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA