Najnovije

TALIBANI PRETE DŽIHADOM! Američka vojska ima rok do 1. maja da nestane!

Talibani su izdali saopštenje u kojem upozoravaju da će nastaviti napade na strane trupe u Avganistanu ako se američka vojska ne povuče do 1. maja.

Talibani. (Foto: Jutjub)

"(Bićemo) primorani da branimo svoju religiju i domovinu i nastavimo džihad i oružanu borbu protiv stranih snaga kako bismo oslobodili našu zemlju“, navodi se u saopštenju.

Ova pretnja talibana usledila je nakon nedavne izjave predsednika SAD DŽoa Bajdena da će biti "teško da američke snage napuste Avganistan u dogovorenom roku".

U međuvremenu, nemački parlamentarci su odobrili svojim vojnim trupama da ostanu u Avganistanu do 31. januara 2022. godine.

Talibani su poručili da će, ukoliko se strane trupe ne budu povukle iz Avganistana do 1. maja, biti "primorani da nastave džihad i oružanu borbu s ciljem da "oslobode zemlju od stranih trupa".

Odgovornost za produžavanje roka odlaska stranih trupa biće "na plećima onih koji su prekršili dogovor", poručili su talibani.

Podsetimo, SAD i talibani potpisali su prošle godine mirovni sporazum kojim je okončan rat u Avganistanu posle 18 godina, najduži koji su SAD vodile u svojoj istoriji.

Sporazumom, čijem je potpisivanju prisustvovao i tadašnji američki državni sekretar Majk Pompeo, predviđeno je da će SAD i NATO povući sve vojnike iz Avganistana do 1. maja 20121. godine, ako talibani ispune prihvaćene obaveze.

Bajden nije pojasnio tačne razloge zašto SAD možda neće moći da završe povlačenje svojih trupa do isteka roka.

Turci napali hrišćansko uporište, pa dobili surov odgovor! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA