Najnovije

DOSTA JE BILO TRAMPOVE POLITIKE MIRENJA! Bajden zapretio: Amerika se vratila, neka se spreme Kina, Rusija i Belorusija

Administracija DŽoa Bajdena sastavila je novi izveštaj o ljudskim pravima u kom je Rusiju, Kinu i Belorusiju etiketirala kao najveće prestupnike, poručivši da će odgovor SAD da zaštiti narod širom sveta biti direktan, oštar i odlučan, a ne onakav kakav je sprovodio njegov prethodnik Donald Tramp.

Bajden (Foto: Jutjub)

Američki predsednik DŽo Bajden potpisao je najnoviji izveštaj kojim je jasno stavio do znanja da njegova administracija konačno gazi sve ono što je na spoljnopolitičkom planu radio njegov prethodnik Donald Tramp, naglasivši da je "dosta bilo republikančeve tihe diplomatije kojom je on žmurio na dešavanja u pojedinim državama poput Rusije, Belorusije, Kine, ali i mnogih drugih".

Naime, Bajden je poručio da su se SAD vratile na velika vrata, te da će u narednih godinu dana i te kako da se pobrinu za zaštitu ljudskih prava u svim državama sveta u kojima se ona, kako Amerika smatra, krše, bilo da su u pitanju države američki partneri ili protivnici.

- Trend ljudskih prava i dalje se kreće u pogrešnom smeru u svim delovima sveta - istakao je američki državni sekretar Entoni Blinken tokom predstavljanja godišnjeg izveštaja američke diplomatije o toj temi naglasivši da odgovor SAD zato mora da bude odlučan, oštar i direktan.

On je zatim otvoreno još jednom optužio Kinu za genocid nad muslimanskim Ujgurima nastanjenim na severozapadu najmnogoljudnije zemlje sveta, a zatim se osvrnuo i na, kako tvrdi, represiju koju ruski predsednik Vladimir Putin sprovodi nad opozicijom, kao i nasilje nad demonstrantima u Belorusiji.

Osim Kine, Rusije i Belorusije, Blinken, koji je tokom vikenda briljirao izjavom da mu je u životu jedan od najvećih uzora bivša sekretarka SAD Medlin Olbrajt, etiketirao je kao najvažnije američke zadartke u svetu i "zlostavljanje stanovnika Jemena, zločine u etiopskoj regiji Tigre i pogubljenja, prisilne nestanke i mučenja koja provodi sirijski režim".

Ono što je interesantno jeste da Blinken ipak nije istakao na koji će način "sporni režimi" u svetu biti kažnjeni, ali je naglasio kako Vašington na to nikako neće ostati slep.

- Upotrebićemo sve alate naše diplomatije za obranu ljudskih prava, ali i da svi počinitelji odgovaraju za zlostavljanja - upozorio je on i precizirao da će Amerika uvek pokušati da vodi akcije zajedno sa saveznicima, poput nedavno protiv Rusije, Mjanmara i Kine.

Podsetimo, od stupanja na vlast u januaru demokratska vlada SAD pokušava da pokaže da su joj ljudska prava u središtu njene diplomatije i ne okleva da upozorava na odluke zemalja poput Turske koja se nedavno povukla iz Istanbulske konvencije o pravima žena.

Kao i svake godine godišnji izvještaj Amerike o ljudskim pravima nabraja i zlostavljanja koja čine ključni partneri Vašingtona, poput Egipta, Indije ili Saudijske Arabije.

Crna Gora uvodi sankcije Rusiji zbog slučaja Navaljni. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA