Najnovije

20.000 SRPSKIH BUBREGA ODNETO IZ OSIJEKA U LONDON: Zaboravili smo ranija stradanja (VIDEO)

„Više smo znali o psu Reksu, nego o bilo kojoj jami u Jasenovcu i u Hercegovini. Mi smo zaboravili ta stradanja, koja su ranije počela, još pre sto godina od Austrougara nije ostala ni jedna voćka, a da nije bila okićena telom srpskog starca, starice, domaćina…“, kaže u emisiji „Srpski sv(ij)et“ na Nacionalnoj IN4S televiziji Miroslav Damjanović direktor NNK „Nacional“.

Hrvatska vojska (Foto: osrh.hr)

On i Dario Mirović, glavni urednik ove izdavačke kuće, govorili su o promocijama koje su organizovali povodom novog izdanja knjige „Jasenovački logori“ dr Nikole Nikolića 2015. godine, koja je prvo izdanje doživela 1948, ali i o zločinima koji su prethodili Jasenovcu, ustaškoj organizaciji i stradanjima Srba devedesetih.

“ U Patrijaršijskom domu je na promociji govorila dr Smilja Avramov, jedan od naših najznačajnijih istraživača zločina genocida  i te večeri je iznela frapantne podatke. Rekla je da je u Karlovcu  devedesetih poklano 50 najuticajnijih Srba,a organi su im odneti u kraljevsku bolnicu u London, a u Osjeku su klani vojnici JNA, 20 000 bubrega je odneto iz tog grada takođe u London.  Dr Avramov je rekla da će napisati knjigu o tome, ne znam da li je jer je godinu dana kasnije preminula“, kaže Miroslav Damjanović, i dodaje da on poseduje snimak sa te promocije.

Pitanje koje se nameće je gde su tu institucije koje treba da se bave prikupljanjem i objedinjavanjem  i sistematizacijom i zašto javnost nije upoznata sa stradanjima Srba je pitanje koje se ponavlja u „Srpskom sv(ij)etu“ otkad je otvorena ova tema, pa i u ovom gostovanju.

Govoreći o knjizi, gosti nam otkrivaju da je predgovor za knjigu dala i profesorica Nadežda Vinaver koja se pita kao i svi mi: „Treba ustanoviti broj žrtava, ali treba odgonetnuti otkud mržnja. Otkud to da komšija ili kum mogu učiniti nešto najzverskije svom bližnjem? Ona je došla do zaključka da je to zbog vere“

Govore o pokrštavanju i uceni Srba tokom više vekova, i izražavaju čvrste stavove da iza svega toga stoji Vatikan.

Kako se to desi u tolikoj meri i bude skoro zaboravljeno, Dario Mirović odgovara: „Srbi su narod praštanja. Ali treba zločincu reći šta je učinio, da bi to bila kočnica za dalja ubijanja. To je moje mišljenje. „Oko za oko, zub za zub“ – to vodi do istrebljenja“.

On dalje opisuje osnivanje NDH i prve logore, ali i osnivanje ustaškog pokreta: „U Sofiji 1929. godine je formiran ustaški pokret,sa ciljem uništenja Jugoslavije i formiranja NDH. Mlade ustaše su prihvatile zadatak da obilaze Hercegovinu, Liku i ta kraška polja, da nalaze jame i da im izmere kapacitet koliko ljudskih tela mogu da prime. Oni su već tridesetih godina prošlog veka imali podatke o tim jamama. Posebno u Lici i Hercegovini“.

Urednik NNK „Nacional“ je u emsiji izneo nekoliko specijalnih podataka, jedan od njih su zapisane riječi advokata Viktora Gutića: “ On je rekao: „Ove srpske cigane poslaćemo u Srbiju. Jedne železnicom, a druge Savom bez lađe. Nepoželjni elementi biće iskorenjeni tako da će im se zatrti svaki trag i jedino što će ostati bit će sećanje na njih. Svu srpsku gamad od 15 godina pa na više ćemo poubijati, a njihovu decu smestiti u klostere i od njih će biti dobri Hrvati“. Nakon ovoga su donete zakonske odredbe, tako da su u NDH potpuno ozakonjeni ovakvi zločini“.

Na pitanje otkud finansije i naoružanje, odgovor je:  Vatikan, Italija i Mađarska.

U drugom dijelu emisije otkrivamo detalje iz knjige Nikole Nikolića, koji je tri godine neposredno nakon rata, išao po Jasenovcu i vršio istraživanje kao ljekar i bivši logoraš, pa su ti odlomci i prepričavanja vrlo potresni, zbog čega upozoravamo gledaoce na njihov sadržaj.

Doktor Nikola Nikolić je Hrvat, katolik, rođen u Duvnu, a u gimnaziji u Tuzli družio se sa dr Mladenom Stojanovićem. Obojica su bili članovi „Mlade Bosne“. Pristupio je komunističkom pokretu i bio projugoslovenski orijentisan. Biva uhapšen 1942. i dospeva u Jasenovac. Tu je proveo nepunih godinu dana, kada ga razmjenjuju. Vrijeme provedeno u Jasenovcu je iskoristio ne samo da pomaže logorašima,  kozaračkoj deci posebno, već i da pomno beleži sve što je bilo od značaja: imena, mesta, vrijeme, načine ubijanja, dao je i medicinsku formu u vidu dijagnoza kako fizičkih, tako i psihičkih poremećaja koje su zbog surovih uslova imali logoraši, ali i da opiše patološke porive zločinaca. Doktor Nikolić se po oslobođenju logora Jasenovac bavio daljim istraživanjem i između ostalog, prebrojao 256 grobnica i utvrdio stradanje 600 – 700 000 Srba.

Sve svoje beleške je sistematizovao u knjigu „Jasenovački logor“ koju je objavio 1948. Knjiga je ubrzo povučena iz prodaje i dobar eo tiraža je uništen. Dario Mirović poseduje jedan primerak originala i procenjuje da ih danas ima dvadesetak. Na osnovu ovog izdanja Izdavačka kuća NNK „Internacional“ je štampala identičnu knjigu 2015. Iz ove knjige su nastale i dve druge: Jasenovački logor – u paklenom kotlu i Bela maramica Kozaračka deca – Jasenovac.

Dr Nikolić je po izlasku svoje knjige o zločinima u Jasenovcu i zbog proruske orijentacije završio na Golom otoku. I tamo je radio kao lekar, pa je spasao život akademiku Dragoslavu Mihailoviću, koji mu se odužio pisanjem pogovora knjizi „Jasenovački logor“.

Voditeljka Gordana Janićijević je najavila nastavak istraživanja stradanja Srba u 20. veku.

O obijanju srpskih svetinja na KiM pročitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA