Najnovije

Frankfurter algemajne cajtung o vezama Vučića i mafije

Srbiju potresaju otkrića o povezanosti države i organizovanog kriminala, piše Frankfurter algemajne cajtung (FAZ), a prenosi Dojče vele na srpskom. „Stvar je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić, premda je istovremeno pokušao da negira kontakte države i podzemlja“, navodi list.

Ilustracija (Foto: predsednik.rs/ Jutjub)

Ocenjuje se da je konferencija za medije u subotu, koju su prenosile desetine televizija, „bila neobična čak i za srpske prilike gde je uobičajeno medijsko sveprisustvo predsednika“.

„Vrhunac predsednikovog izlaganja bila je prezentacija grozno osakaćenih tela i odsečenih glava. Najavljeno je da će takve fotografije biti prikazane uz upozorenje da se deca sklone od malih ekrana“, navedeno je u tekstu FAZ koji je preneo Dojče vele. 

Zločini se pripisuju ekipi Veljka Belivuka, vođi jedne grupe Partizanovih navijača.

„To što se država najednom odlučno suprotstavlja Belivuku i saučesnicima, koji se terete za ubistva, iznude, otmice i trgovinu drogom, trebalo bi da za pristojnu većinu srpskog stanovništva bude razlog da se odahne. No brojne indicije o vezama izabranih moćnika i kriminalaca koji operišu pod firmom fudbalskih navijača navode barem na pitanje šta su pravi razlozi državne oštrine – i koliko je ona ozbiljna“, piše novinar Mihael Martens dalje za FAZ.

Navodi da su radikalni navijači još od raspada Jugoslavije regrutna masa za srpsku mafiju.

„Ali to je mafija bliska državi, koja često dela uz nalog ili tolerisanje određenih službi. Kao platu za poslušnost, država makar žmuri kada huligani van stadiona imaju isplative posliće. Recimo na splavovima, čuvenim beogradski plovilima za žurke na Savi i Dunavu, kontrolu imaju službe obezbeđenja iz huliganskog miljea. A ko kontroliše ulaz na splavove, ima udela i u živoj trgovini opijatima na palubi.“

Martens navodi da su „Belivukovi ljudi već bili viđani kao redari na priredbama predsednika“.

„Ako zbilja dođe do procesa protiv Belivuka – ako i on ne padne kao žrtva smrtonosnih incidenata čestih u tom miljeu – biće zanimljivo čuti šta optuženi ima da kaže o odnosima sa sadašnjim državnim vrhom.“

U tekstu se dodaje i „špekulacija“ da je akcija protiv Belivukove grupe neka vrsta Vučićevog preventivnog udara jer navodno ministar Nebojša Stefanović protiv predsednika ima obuhvatni dokazni materijal koji može da upotrebi u slučaju nužde.

„Nije špekulacija da niz indicija ukazuje na dalje veze srpske države i podzemlja. To se odnosi na slučaj gazdinstva Jovanjica u Vojvodini, koje je navodno bilo specijalizovano za ekološku poljoprivredu. Ali 2019. je pod ne sasvim razjašnjenim okolnostima otkriveno da tamo paradajz, krastavac i luk služe da prikriju dvanaest hektara zasada konoplje za proizvodnju marihuane“, piše FAZ.

U tekstu se dodaje da „iz razloga nepoznatih javnosti“ očito Viši sud u Beogradu hoće da ispita slučaj Jovanjica ne štedeći ni moćnike.

„Ako stvarno dođe do ozbiljnih procesa protiv Belivuka i vojvođanskih farmera konoplje, mogla bi to da bude bogata žetva.“

Abazović podneo zahtev za vraćanje Đukanovićevog zakona. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA