Najnovije

BLINKEN MENJA DEJTONSKI SPORAZUM? ''Nije usečen u kamenu''

Državni sekretar SAD Entoni Blinken uputio je pismo članovima Predsedništva BiH u kojem navodi da su Sjedinjene Države bile važan partner u kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Entoni Blinken (Foto: Jutjub)

Na početku pisma koje je upućeno Miloradu Dodiku, Šefiku DŽaferoviću i Željku Komšiću, Blinken je podsetio da su Sjedinjene Američke Države bile važan partner u kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali, kako je naveo, da se od samog početka znalo da će ga vremenom biti potrebno menjati.

“Pre 25 godina, SAD su učestvovale u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Ponosni smo na ulogu SAD-a i doprinos koji smo imali da okončamo rat u BiH i osiguramo mir. Dejtonski sporazum napravio je odličan temelj na kojem se Bosna i Hercegovina gradila što je omogućilo državi da uspostavi održiv put prema članstvu u Evropskoj uniji te snažniju saradnju sa NATO savezom. Naravno, od samog početka se znalo da Dejtonski sporazum nije ‘usečen u kamenu’ te da će vremenom biti neophodno ga menjati”,naveo je Blinken u pismu u koji je Fena navodno imala uvid.

Nakon toga, osvrnuo se i na nedostatke samog sporazuma i potrebne izmene kako bi se omogućili ravnopravni izbori.

“Neki nedostaci trenutnog uređenja Bosne i Hercegovine pokazali su se i kroz presude Evropskog suda za ljudska prava, što uključuje i sporazum Sejdić-Finci. Problemi koji su proizišli iz ovog slučaja moraju se rešiti. Ove probleme ne može rešiti samo zakonodavstvo. Potrebno je izvršiti manje izmene ustava, kako bi se izvršila reforma izbornog sistema u skladu sa pravilima Evropske unije i odlukama Evropskog suda. Podržavamo i izmene Izbornog zakona kako bi se provele presude Ustavnog suda BiH što bi dovelo do toga da naredni izbori 2022. godine budu istorijski kada su u pitanju sloboda, jednakost i ravnopravnosti”, navodi državni sekretar.

Američki državni sekretar istakao je kako od moguće da “Dejtona 2” neće biti ništa, te da se lideri moraju fokusirati na manje ali znatno realnije reforme.

“Ovo je godina mogućnosti. Izbori ne mogu lišiti obaveze lidera da menjaju stanje u državi. Poslednji primer za to jeste i dogovor u Mostaru koji pokazuje da stranke imaju kapacitet da riješe kompleksne probleme kroz kompromis i pregovore. Znam da postoje ljudi u BiH koji pozivaju na strpljenje, kao i oni koji veruju da SAD i Evropska unija pripremaju ‘Dejton 2’ kako bi promenili trenutno odnose u državi. Videli smo da su prethodne reforme u BiH bile bezuspešne zbog toga što se pokušalo uraditi mnogo toga odjednom. Sjedinjene Američke Države veruju da se potrebno fokusirati na implementaciji manjih ali značajnih ustavnih, izbornih, ekonomskih i drugih reformi kako bi osigurali prava svih građana u izbornom procesu, unapredili integritet sudstva, smanjili mogućnost korupcije i poboljšati ekonomski oporavak i početi vraćati poverenje građana. To su ostvarivi ciljevi koji zahtevaju samo političku volju i kompromis”, jasan je Blinken.

Na kraju je poručio da će uloga Predsedništva ali i drugih nivoa vlasti biti ključna za ostvarivanje reformi.

“Vaše liderstvo će biti ključno za ove procese. Sjedinjene Američke Države će biti partner u ovom procesu, ali lideri u BiH su ti koji će morati raditi na reformama. Molim vas da se ozbiljno uključite u ovaj proces i da posvetite pažnju ovim problemima te da budete hrabri u traženju kompromisa. Radujem se saradnji sa vama, i vlastima Bosne i Hercegovine kako bismo produbili našu saradnju i obostrane interese. Sjedinjene Američke Države ostaju vaš najbliži prijatelj”, zaključio je u pismu Predsedništvu BiH Entoni Blinken.

Kako Makron pomaže Kurtiju, pročitajte OVDE.

Izvor: Fena

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA