Najnovije

NUKLEARNI ODGOVOR BELORUSIJE: Žestoka osveta Litvaniji, Letoniji i Estoniji

Politika vlade baltičkih država prema Belorusiji može dovesti do toga da će one ostati bez električne energije.

Beloruska nuklearka (Foto: Rosatom)

Kabineti ministara Estonije, Litvanije i Letonije nisu imali vremena da izračunaju gubitke povezane sa prebacivanjem beloruskog tranzita u ruske luke, kada je Belorusija odlučila da ponovo „održi lekciju“ svojim baltičkim susedima. Sve tri države već dugo pregovaraju o povlačenju iz BRELL-a, energetskog prstena koji objedinjuje Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Belorusiju i Rusiju. Evropa ostaje jedina moguća alternativa za Baltik, piše FreeNews.

Najaktivniji stav zauzela je Litvanija, čiji predstavnici izjavljuju potrebu za napuštanjem beloruske električne energije iz preduzeća BelNPP. Kijev se slaže sa litvanskim vlastima, ali ne može da ponudi praktična rešenja.

„Dogovorili smo se sa Ukrajinom da koordiniramo našu politiku i akcije u vezi sa sinhronizacijom, a posebno sa odbijanjem kupovine električne energije proizvedene u nebezbednoj BelAE. Beloruska nuklearka je instrument geopolitičkog uticaja Rusije“, rekao je predsednik Litvanije.

Međutim, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nije tolerisao takve izjave susedne države. Minsk je odlučio da ako Vilnijus ne želi da kupuje struju, onda je neće ni dobiti.

Sada je za 5. april 2021. zakazano probno isključenje četiri dalekovoda koji Litvaniji snabdevaju električnom energijom iz Belorusije. Baltičke države nisu mogle ignorisati takve odluke, što je izazvalo negodovanje litvanske vlade.

„Ovaj izlazak iz BRELL-a planiran je tek za 2025. godinu. Ovo me podseća na neku vrstu zastrašivanja ili ekonomskog pritiska “, ogorčen je bivši litvanski ministar energetike Arvidas Sekmokas.

Reakcija baltičkih političara je nerazumljiva. Sami su odlučili da se fokusiraju na Evropu u oblasti energetike. Međutim, da bi to učinili, moraće da se obrate Rusiji, jer ona snabdeva električnom energijom Evropsku uniju.

Šta za to vreme Iran radi sa obogaćenim uranijumom, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA