Najnovije

SVE ČEŠĆI PROBLEM I SVE VEĆI TABU! Kako život bez seksa utiče na žene, a kako na muškarce!?

Mit je kako muškarci lakše od žena podnose život bez seksa.

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

Na stranu samci, svaka peta osoba u braku ili vezi nije imala odnose proteklog meseca, a sve je više i onih koji u braku žive samo kao cimeri.

Užurban stil života prepun stresa, briga o bolesnim roditeljima ili rođenje deteta neki su od razloga da se živi život bez seksa.

Ipak, znatno veći problem predstavlja fizičko i emotivno udaljavanje partnera koje rezultira smanjenjem privlačnosti i želje za supružnikom.

Kako nedostatak seksa utiče na zdravlje?

Život bez seksa - sve češći problem, sve veći tabu.

Ovo je problem kojim se treba pozabaviti i reagovati u trenutku u kom se događa, a ne godinama ili mesecima kasnije - kad je šteta odnosu već nanesena.

Ovo ne podrazumeva realne situacije u kojima je seks onemogućen, već one u kojima se seks planski izbegava, a to samo retkima ne predstavlja problem.

Tad počinje i sukob ega – strana koja ne želi seks ne razmišlja o osećanjima i potrebama partnera. Sa druge strane, onaj ko ga želi ispada kao onaj kome je samo do toga. Realno, seks u odnosu je normalna i prirodna stvar, a njegova učestalost zavisi od potreba partnera.

Predrasuda je kako su muškarci uvek ili većinom ti kojima nedostaje seksa u braku. Brojne studije pokazuju kako seks u jednakoj meri uskraćuju pripadnici oba pola.

Nervoza je nešto što svi pripisuju apstinenciji

Bio loš, odličan ili pak onaj osrednji – seks je prirodna potreba ljudi. I dok neki lakše podnose apstinenciju, drugi mogu da polude u danima suše. Dok se o tome kako muškarci podnose život bez seksa više priča, na račun žena nastaju brojni vicevi i teorije o histeriji te nervozi koju uzrokuje celibat.

Još su drevni Grci, za žene koje duže vreme apstiniraju, govorili kako pate od histerije.

Histera je, inače, latnski naziv za matericu. Verovalo se kako žene seksom dobijaju impuls zadovoljstva koji putuje od materice, po celom organizmu. U njegovom nedostatku pate organi pa i celokupan organizam. Rezultat je nervozna žena koja svoje frustracije leči na okolini. I dok je to bila vladajuća teorija koja se, kao histerija, još u prošlom veku lečila vibratorima, stručnjaci danas govore o tome šta se zaista događa u ženskom telu tokom dužih faza apstinencije.

Biološka potreba

Kod žena u plodnoj fazi, odnosno u periodu od prve menstruacije pa do klimaksa, želja za seksom se pojačava i smanjuje u skladu sa danima samog ciklusa. Tokom ovulacije, obično sredinom ciklusa – potreba za seksom je najjača.

Takođe, nešto je povećana u samim danima pred menstruaciju i u to doba seks najviše “nedostaje”. Budući da se seksom stimuliše lučenje hormona sreće, psihi definitivno nedostaje taj izduvni ventil. Ipak, posledice koje život bez seksa ostavi na ženu nisu ništa jače nego one na muškarce, tvrde stručnjaci. I jedni i drugi pate, kako fizički tako i psihički.

Koje je idealno vreme za vođenje ljubavi pročitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA