Najnovije

LEGIJIN KUM NIJE HTEO DA LAŽE: Priznao ubistvo da bi spasao Miloševića Haga?

Nenad Bujošević Rambo (47), bivši pripadnik "crvenih beretki" i kum Milorada Ulemeka Legije (53) izdržava kaznu od 35 godina zatvora.

Slobodan Milošević. (Foto: Jutjub)

- Trebalo je da namestimo Radomira Markovića, a on da ukaže na to da je Slobodan Milošević naredio ubistvo Vuka Draškovića kako bi mu se sudilo u Srbiji - kaže on.

Nenad Bujošević Rambo (47), bivši pripadnik "crvenih beretki" i kum Milorada Ulemeka Legije (53), koji izdržava kaznu od 35 godina zatvora zbog ubistva Ivana Stambolića i četvorostrukog ubistva funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali, ispričao je bliskom prijatelju da je krivicu prihvatio kako bivšeg predsednika Slobodana Miloševića ne bi poslali u Hag.

Nekadašnji kapetan rasformirane Jedinice za specijalne operacije, koji se 20 godina nalazi u samici požarevačkog zatvora Zabela, svom drugu je otkrio da je krivicu za nesreću na Ibarskoj magistrali primio, koliko zna, po nalogu tadašnjeg premijera Zorana Đinđića.

- Poenta je bila da Sloba Milošević ostane ovde, da ga ne pošalju u Hag. To je išlo, koliko znam, od Zorana Đinđića. Pre nego što smo ja i Nenad Ilić Glavonja otišli u zatvor, Legija je išao kod Đinđića. Došli smo sa njim u dvorište Vlade Srbije, tamo gde je Đinđić ubijen. Mi smo ostali napolju, a Legija je ušao unutra na dogovor sa Đinđićem.

Mogu da verujem Legiji da je bio unutra, s njim na dogovoru, da je sve dogovoreno, da se ide dalje. Ja nisam bio na sastanku i ne mogu da tvrdim da je to sve apsolutno istina.

Mogu onoliko koliko mi je rekao Legija. Kada se vratio, rekao je: "Sve po dogovoru, idemo dalje!"

Trebalo je da damo izjave u sudu i namestimo Radomira Markovića, a on da ukaže na to da je Sloba naredio ubistvo Vuka Draškovića i da mu se sudi u Srbiji. Prihvatili smo, a na slobodi je trebalo da se nađemo posle šest meseci – ispričao je Rambo svom drugaru.

Rambo je rekao da su posle dogovora otišli u sud da daju izjave.

- Da nije bilo tog dogovora, ne bi oni nama radili lične karte, pasoše za drugi identitet, ne bi nam dali pare. Uradili su pasoše za ženu i decu sa promenjenim imenima – govori Rambo.

Sudili nam kao četnicima

Bujošević je svom prijatelju otkrio kako je sudijama naređeno da se njemu i Iliću izreknu visoke kazne.

- To je odradio sudija koji se spremao za Vrhovni sud samo da bi sledeće godine otišao u penziju, da bi mu se digao rejting. Drugom sudiji su nudili da nas osudi na 40 godina. Međutim, on im je rekao da je za to kazna po zakonu 15 godina i da će tako da nas osudi. Oni su mu rekli da mora da nas osudi na 40, ali on nije hteo. Posle toga je prešao u advokate. Lično mi je to rekao! Onda su doveli sudiju Bojana Mišića, koji nas je osudio dva puta na 15 godina. Posle su njega sklonili i doveli drugog sudiju da nam sudi sa pozicije Vrhovnog suda kao prvostepenog. Uradili su fazon da drugostepeni sud sudi kao prvostepeni, da ne bi ponovo moralo da ide na drugostepeni sud. I da donesu odluku koja je izvršna. To se uradilo zbog nas drugi put u istoriji! Koliko mi znamo, samo su četrdeset i neke sudili nekim četnicima na takav način – otkrio je Rambo mućke tokom procesa.

Bivšoj ''crvenoj beretki'' ponovo su odbili molbu za uslovni otpust.

- Ja sam po zakonu već imao pravo, po samoj kazni, da 2010. budem u poluotvorenom odeljenju, kad sam već dopao ovde. Imam pravo na uslovni otpust, ali sudije ga ne daju jer ne shvataju da Sedmi paviljon više nije kazneni. Tri puta sam podnosio i sva tri puta sam odbijen.

Nisam poklekao! Meni je super, uživam ovde! – našalio se nekadašnji specijalac sa svojim prijateljem.

Berčeku odbijena molba

I drugom pripadniku JSO Branku Berčeku (43), koji je osuđen na ukupno 40 godina zatvora zbog ubistva Ivana Stambolića i atentata na Vuka Draškovića u Budvi, odbijen je zahtev za prelazak iz Sedmog u poluotvoreni deo. Berček je u zatvoru 18 godina, od 2007. je u požarevačkoj Zabeli, u Sedmom paviljonu.

– Objašnjenje je da je kazna isuviše visoka. On će se žaliti na tu odluku, dostaviće nove dokaze – dodaje se.

Tajne akcije Legijinih jedinica konačno ugledale svetlost dana! Više o tome OVDE.

Izvor: objektiv.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA