Najnovije

KRAO ZLATO, ŠVERCOVAO HRANU, MUČIO STANOVNIKE SREBRENICE: Depeše muslimanskih obaveštajaca o Oriću

Muslimanska obaveštajna služba Orića smatrala kriminalcem odgovornim za šverc hrane, prostituciju, ubistva i krađu zlata.

Naser Orić (Foto: Jutjub)

Depeše bivše muslimanske obaveštajne službe, koje su u posedu banjalučke ATV, pokazuju da je bivši komandant Armije BiH Naser Orić - u depeši označen kao A-101, smatran odgovornim za šverc, prostituciju i ubistva na području Srebrenice.

Da ga razotkriju bila je namera i pred Orićevo gostovanje na tadašnjoj TV Tuzla početkom 1996. godine.

Obaveštajna služba imala je spremna pitanja za telefonsko uključenje tokom Orićevog gostovanja.

„Kada će A-101 ARBiH vratiti 28 kg zlata otuđenih početkom agresije iz fabrike „14. Mart” u Srebrenici? Poznato je da je A-101 držao kontrolu nad svim logističkim bazama, i zašto nije sprečio zloupotrebe u raspodeli humanitarne pomoći koja se umesto podele gladnom narodu prodavala na pijaci u Srebrenici? Zašto je A-101 izdao odobrenja pojedinim licima da u svako doba uzimaju hranu iz magacina dok su ostali stanovnici Srebrenice gladovali?”, navodi se u depeši AID-a.

Kako su onda, za humanitarnu katastrofu u Srebrenici bili odgovorni Srbi, pitaju se u Republici Srpskoj, navodi ATV.

Ta kvalifikacija često se viđala i u optužnicama protiv pripadnika Vojske Republike Srpske.

„Što zaista s druge strane potvrđuje da je Orić i njegova, mogu slobodno reći, banda koja je harala Srebrenicom i ubijala i Srbe, a takođe i određene bošnjake koji nisu bili lojalni toj kriminalnoj strukturi u stvari i vršila raspodelu, odnosno kasnije prodavala humanitarnu pomoć svom stanovništvu. A što se kasnije stavlja na teret Srbima”, rekao je Milorad Kojić iz Centra za istraživanje rata.

Depeše pokazuju i da Srebrenica nije bila demilitarizovana zona, jer je velikom količinom oružja gospodario, upravo, Naser Orić.

„Poznato je da je A-101 izdavao naređenja u vreme pada Srebrenice i kako obzirom na veliku količinu naoružanja Srebrenica nije mogla da se odbrani, kada A-101 zna šta je imao u magacinima i za koga je A-101 čuvao ili preprodavao?”, kažu u depeši AID-a, prenosi Tanjug.

Tadašnja obaveštajna služba za Orića je pripremila i pitanja o ubistvima Bošnjaka na području Srebrenice, međutim, Orić je uvek uspevao da izbegne da odgovara za svoje postupke. Da su sve ovo znali, pitanje je da li bi u drugom entitetu i pomislili da snime film o svom, kako kažu, „heroju” Naseru Oriću.

Šta je Emir Kusturica rekao o pravim srpskim gerilcima, pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA