Najnovije

SABOTAŽA U IRANSKOM NUKLEARNOM CENTRU: Sve oči uprte u jednu državu

Iranski podzemni nuklearni centar Natanc ostao je bez struje svega nekoliko časova pošto je počela nova faza obogaćivanja uranijuma. Teheran tvrdi da u incidentu nije bilo štete ni povređenih. Poslanik u iranskom parlamentu ne isključuje mogućnost sabotaže.

Iran (Foto: RIA Novosti)

"Za sada ne znamo razlog nestanka struje i moraćemo da istražimo. Na sreću, nije bilo povređenih ni štete", rekao je iranskim medijima, portparol programa za razvoj nuklearne energije Buhruz Kamalvandi.

Portparol parlamentarnog odbora za energiju Malek Šarijati Nijasar je, međutim, na Tviteru napisao da je incident "veoma sumnjiv", pa ne isključujući mogućnost "sabotaže".

Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA je takođe odbila da komentariše događaje u Natancu, navodeći da su stručnjaci te agencije "videli medijske izveštaje".

Još od početka gradnje, Natanc je bio u centru kontroverzi vezanih za iranski nuklearni program. Par godine kasnije, administracija mlađeg DŽordža Buša upisala je ovo postrojenje na spisak meta u slučaju vazdušnog napada SAD na Iran.

Prošlog jula, u Natancu se dogodio incident koji do sada nije u potpunosti razjašnjen, ali su vlasti eksploziju u podzemnim tunelima opisali kao sabotažu.

Iako su izraelski zvaničnici odbijali da komentarišu novi incident u Natancu, tamošnji mediji su gotovo sasvim sigurni da je po sredi "izraelski sajber napad".

Kakav uslov je Moskva postavila Kijevu, saznajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA