Najnovije

AMERIČKI NEVIDLJIVI LOVCI LAKA META ZA S-400! Ruski eksperti objasnili principe rada PVO sistema, ali i probleme koje mogu imati Turci!

Ruski mediji su objavili objavio principe delovanja prema kojima su Rusi uspeli da otkriju američke stelt lovce svojim PVO S-400 sistemima.

S 400 (Foto: mil.ru)

Tehnologija "nevidljivih aviona" zasniva se na dva principa: posebno dizajniranoj geometriji lovca i premazu koji apsorbuje radio talase. Prvi ima za cilj rasipanje radio signala koji su stigli do borca u različitim pravcima, dok drugi apsorbuje većinu njih bez vraćanja radarskom sistemu.

- S-400 otkriva nevidljive ciljeve sa dva VHF i UHF radara. Ponavljač ove dve stanice je pasivni radar sa dometom otkrivanja ciljeva do 700 km. Stelt signal aviona, koji su ovi pasivni radari detektovali sa veoma velike udaljenosti, prenosi se na UHF radar "Protivnik-G". Karakteristika ove radarske stanice je prisustvo digitalne antene od 5,5 × 7 m. Zajedno sa ovim, stanica "Protivnik-G" se oprema snažnim računarima. Stelt komponente vazduhoplova prenose se na kontrolne punktove raketnih sistema PVO S-400 i tako prenose signal upravljačkim radarima iz centimetarskog dometa sistema S-400 - objašnjavaju ruski eksperti.

Međutim, ovu mogućnost poseduju isključivo sistemi u sastavu ruske armije.

Izvozna verzija protivavionskog raketnog sistema S-400 nije opremljena razmatranim dodatnim radarima i repetitorima, što dovodi u pitanje efikasnost sistema namenjenih prodaji van Rusije.

Ruski eksperti napominju da izvozne verzije takođe mogu da otkriju stelt lovce, ali na kraćim udaljenostima, što dovodi u pitanje, na primer, efikasnost turskog S-400.

Ruski MiG-31 presreo hipersonično oružje! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA