Najnovije

IRAN PODRŽAVA SRBIJU: Susret Selakovića i Zarifa u Teheranu

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se u Teheranu sa ministrom inostranih poslova Islamske Republike Iran Mohamedom DŽavadom Zarifom, sa kojim je razgovarao o raznim vidovima saradnje od obostrane koristi za privrede i narode dve države.

Selaković i Zarif (Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)

Selaković je na kraju prvog dana posete Iranu rekao da je iskoristio priliku da zahvali na principijelnoj i kontinuiranoj podršci Islamske Republike Iran pitanju od vrhunske nacionalne i državne važnosti za Srbiju - očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohiji.

Šef srpske diplomatije je istakao da Iran podržava Srbiju u naporima da zaustavi Prištinu kada je ona zainteresovana da postane članica određenih međunarodnih organizacija.

Ministar Selaković ukazao je i da je u razgovoru sa iranskim kolegom posebna pažnja posvećena potencijalima i prilikama za razvoj ekonomske saradnje, naročito kada su u pitanju poljoprivredna proizvodnja, prehrambena industrija, ali i mnoge druge oblasti, poput savremenih tehnologija, drvno-prerađivačke, automobilske industrije, kao i industrije nameštaja, proizvodnje poljoprivrednih mašina.

"Jedno od polja interesovanja Irana jeste i razvoj banjskog turizma u Srbiji i iskoristiću nastavak razgovora večeras koji imam uz Iftar, na koji me je pozvao ministar Zarif, da razgovaramo o tim i o drugim temama od zajedničkog interesa za dve države", rekao je Selaković.

Takođe, kada se govori o razvoju turizma, dodao je ministar, pandemija će jednom prestati i proći, a Srbija i Iran treba da se spreme za taj trenutak kada budu mogli da sarađuju i na tim poljima.

Pred početak sastanka, dve delegacije ministar Selaković i njegov iranski kolega Zarif potpisali su sporazum o saradnji ministarstava spoljnih poslova dve zemlje.

Šef srpske diplomatije se ranije danas sastao sa zamenikom ministra trgovine, rudarstva i energetike, i predsednikom iranske Organizacije za promociju trgovine Hamidom Zadbumom.

U nastavku posete, ministar Selaković sastaće se sutra sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem i predsednikom Parlamenta Mohamedom Bagerom Galibafom. Istog dana, planiran je i sastanak sa ministrom poljoprivrede Kazemom Havazijem.

O promeni Ustava pročitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA