Najnovije

NA DNEVNOM REDU: Slovenija pokreće debatu o podeli BiH čim preuzme predsedavanje EU u julu?

Non-pejper slovenačkog premijera Janeza Janše o "dovršetku raspada SFRJ" bio je probni balon da bi se videle reakcije svih strana. Moguće da se to pitanje zvanično nađe na evropskom stolu do kraja 2021.

Janez Janša. (Foto: Jutjub)

Non-pejper koji predlaže crtanje novih granica na prostoru bivše Jugoslavije, a za koji se tvrdi da je u Brisel stigao od slovenačkog premijera Janeza Janše, po svemu sudeći je uvertira u zvanično razmatranje takve opcije, što je moguće već ove godine, odnosno nakon što Slovenija u julu preuzme predsedavanje Savetom Evropske unije.

Janša bi, tvrde poznavaoci prilika, mogao da iskoristi svoju poziciju privremenog čelnika te evropske institucije ne bi li i ozvaničio svoj plan za Balkan, koji je "dovršetak raspada SFRJ". U neslužbenom diplomatskom dokumentu, koji je Janša navodno uputio u Brisel (navodno ga je dobio predsednika Evropskog saveta Šarl Mišel), iznete su, pored ostalog, ideje za podelu BiH, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova sa Albanijom. Srpski deo Kosova bi dobio poseban status, po uzoru na Južni Tirol, autonomnu pokrajinu u severnoj Italiji, gde većina stanovništva govori nemački.

Slovenci su ti koji će, po svemu sudeći, iskoristiti priliku u Evropskom savetu i tu pokušati da iznesu predloge za rešenje pitanja Balkana, ocenjuje za Kurir bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović.

- Moguće je da "mislioci" koji bi da reše pitanje Balkana imaju rezervno rešenje koje bi hteli da predstave pred Evropskim savetom, kao i da postoji i korak dalje od toga, ali se on ne otkriva. Moguće je da je razvijen ceo koncept i da se nalazi u odmakloj fazi, jer SAD ne odgovara da se zakopava u mestu s Kosovom, a treba da rešava za sebe bitnija pitanja u vezi s Rusijom i Kinom. Ovaj non-pejper, koji je potekao od Slovenaca, što oni pak sigurno nisu uradili u svoje ime, mogao bi da bude tek probni balon da se vidi kako bi javnost reagovala - smatra Jovanović.

I bivši diplomata Milisav Paić za Kurir ocenjuje da je potez Slovenaca, kako se čini, probni balon da bi se videla reakcija svih uključenih strana.

- Ovo što su Slovenci po svoj prilici sastavili, iako sumnjam da su to uradili bez partnera u EU i SAD, trebalo bi da pokaže kakva će da bude reakcija drugih značajnijih zemalja, s jedne strane SAD i Zapada, potom Rusije i na kraju Kine, jer bi to predstavljalo neku vrstu Berlinskog kongresa koji bi bio pod patronatom velikih sila. No, izuzetno je komplikovano to pitanje i, pre svega, u pitanju je probni balon kako bi se ispitalo reagovanje svih zainteresovanih strana - smatra Paić.

On ističe da bi slovenački predlog, kada bi bila u pitanju samo BiH, možda i bio izvodljiv, ali, kako dodaje, ako bi se radilo o nekom paketu koji uključuje i Kosovo i Metohiju i Crnu Goru, te Severnu Makedoniju, to bi teško moglo da prođe bez najšireg konsenzusa svih zainteresovanih strana.

- Najbolje bi u tom smislu bilo da se organizuje međunarodna konferencija koja bi bila pod patronatom Ujedinjenih nacija, a ne EU, možda bi se tada i moglo iznaći trajno rešenje - smatra on.

Šef ruske diplomatije poslao poruku Srbima! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA