Najnovije

IZRAELSKI STRUČNJAK ZA ISLAMSKI RADIKALIZAM: Rat u BiH bio je islamska revolucija

Stručnjak za terorizam i islamski radikalizam Rafael Izraeli rekao je da je rat u BiH bio islamska revolucija u kojoj su učestvovale mnogobrojne radikalne islamističke falange iz celog sveta i koju su finansirale arapske zemlje.

Alija Izetbegović (Foto: Jutjub)

- Tragovi Izetbegovićeve islamske revolucije očigledni su danas u Sandžaku i na (samoproglašenom) Kosovu. Nije iznenađenje da su Srbi 1996. godine morali da napuste Sarajevo, jer im nije bilo mesta u tako radikalizovanom islamskom okruženju - rekao je Izraeli za Večernje novosti.

Izraeli, koji je jedan od autora izveštaja Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu između 1991. i 1995. godine, kaže da se on i njegove kolege nisu određivali ko je bio dobar, a ko loš u tom ratu, jer je "prava slika da su u tom ratu obe strane ubijale".

- Ali, ako je istina da su Srbi u Srebrenici počinili zločin nad muslimanima, istina je i da su u Sarajevu i mnogim drugim mestima Srbi bili veće žrtve - istakao je Izraeli.

Ovaj profesor sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu ističe da je potpisujući izveštaj osetio da su tim dokumentom svi zajedno učinili pravdu prema tom ratu.

- Kada sam se potpisao iza 1.250 stranica materijala na sedam poglavlja, osetio sam neki vid olakšanja, jer sam bio svestan da se, kada su sarajevska zbivanja u pitanju, dogodila velika travestija pravde - rekao je Izraeli.

Muslimani su, kako ističe Izraeli, kao i svugde kada su u pitanju sukobi u svetu, bili predstavljeni kao "sveci koji rade samo dobre stvari dok su Srbi odlikovani kao izrazito loši".

Povodom činjenice da je zaključak dokumenta da je rat u BiH izazvao bošnjačko-hrvatski referendum iz 1992. godine na kome Srbi nisu učestvovali, kao i da je muslimanska vojska izvršila agresiju na JNA, a da je reći nešto tako do sada bila jeres, Izraeli naglašava da to nije jedina jeres u ovom dokumentu.

- Mi smo rat devedesetih godina u BiH tretirali kroz istorijsku prizmu celog 20. veka kada su u Drugom svetskom ratu, muslimani i Hrvati, takođe, bili zajedno protiv Srba i učinili mnogobrojne zločine nad svojim komšijama. Rat devedesetih nije bio odvojen događaj od prethodnog rata, već se može reći da je njegov nastavak - navodi Izraeli.

Kako ističe, novo je što se u ove sukobe dodatno uključio islamski faktor i što su protiv Srba zajedno bili muslimani i Hrvati iza kojih je neskriveno stajao Zapad i Amerika.

U Izveštaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu između 1991. i 1995. godine, između ostalog, se navodi da je u Sarajevu tokom poslednjeg rata u BiH ubijeno oko 3.000 srpskih civila, a oko 1.700 ih je teško ranjeno.

Zaključak je da su muslimanske snage formirale čak 211 logora i kazamata za zatočene Srbe, kao i da dve trećine ubijenih i ranjenih Srba nije imalo nikakve veze sa ratnim dejstvima u BiH.

Kakva je dalja sudbina SPC u Crnoj Gori, saznajte OVDE.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA