Najnovije

BAJDEN ORGANIZUJE SAMIT! Svetske sile odlučuju o sudbini planete!

Očekuje se da će Bajden, koji se zalaže za domaći infrastrukturni, ali ekološki prihvatljivi, paket vredan dva biliona dolara, udvostručiti ciljeve SAD kad je reč o smanjenju emisija šetnih gasova u narednih deset godina.

DŽo Bajden. (Foto: Flickr)

Američki predsednik DŽo Bajden domaćin je dvodnevnog onlajn samita "Dan Zemlje", koji će okupiti oko 40 svetskih lidera, koji najavljuju "značajne objave". Dok sve više raste bojazan usled zagrevanja planete važne inicijative stižu iz SAD, Kine, Rusije, Japana, Kanade, EU.

Očekuje se da će Bajden, koji se zalaže za domaći infrastrukturni, ali ekološki prihvatljivi, paket vredan dva biliona dolara, udvostručiti ciljeve SAD kad je reč o smanjenju emisija šetnih gasova u narednih deset godina. Kina je potvrdila da će se u samit uključiti i predsednik Si Đinping i da će održati "važan govor". Kina je najveći svetski emiter ugljenika i zajedno sa SAD emituje oko polovine gasova koji izazivaju klimatske promene. To znači da nikakvo rešenje nije moguće bez ove dve zemlje. Moskva je ranije najavila učešće predsednika Vladimira Putina.

- Američki predsednik se nada da će ciljevi SAD podstaći ostale lidere da "objave povećanje svojih ambicija", rekao je jedan zvaničnik administracije u Vašingtonu.

Novu objavu najavio je japanski premijer Jošihide Suga, a kanadski premijer DŽastin Trudo saopštiće da će njegova zemlja umanjiti emisije ugljenika za 40 do 45 odsto do 2030. u odnosu na nivo iz 2005. Slične najave stigle su i iz EU koja do 2030. godine veruje da će smanjiti emisiju štetnih gasova za 55 procenata u odnosu na dve decenije ranije.

Još tri nove države proteruju ruske diplomate! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA