Najnovije

BOŠKO OBRADOVIĆ: Ujedinjena opozicija, na žalost ne postoji!

"Ivica Dačić i vladajući režim čine sve da se početak pravog dijaloga između vlasti i opozicije odloži", ocenjuje lider Dveri Boško Obradović.

Boško Obradović. (Foto: Jutjub)

Šta ste i da li ste rekli nešto Ivici Dačiću povodom njegove najave da će dijalog početi tek u junu?

„Nema sumnje da Ivica Dačić i vladajući režim posle 10 meseci od završetka lažnih izbora prošle godine i dalje sve čine da se početak pravog dijaloga između vlasti i opozicije odloži kako bi ostalo što manje vremena do vanrednih izbora da se bilo šta promeni na bolje po pitanju predizbornih uslova. Međutim, sad je vlast dobila novo opravdanje za kašnjenje u tome što ovog puta posrednička delegacija Evropskog parlamenta, iz nepoznatih razloga, odlaže početak dijaloga za jun ili čak septembar, što bi bila katastrofa. Ja sam u susretu s Dačićem ponovio mišljenje da je jedini pravi dijalog da dođe do direktnih pregovora između vlasti na čelu sa predsednicima SNS i SPS i opozicije koja je osporavala prošlogodišnje nedemokratske izbore oličene u NS, SSP. DS, DJB i Srpskom pokretu Dveri. Dačić se tu pozvao na delegaciju EP koja će ga 7. maja izvestiti o rezultatima konsultacija koje su u međuvremenu u toku s parlamentarnim i vanparlamentarnim strankama u Srbiji i potvrdio da će tek tad znati kada dijalog počinje, u kom formatu i na koje teme. Ja sam na to odgovorio da to novo odlaganje u najavi predstavlja veliki problem da na vreme dođemo do uslova za slobodne i poštene izbore, a on mi je odgovorio pozivom da prisustvujem početku dijaloga između vlasti i opozicije koja ne želi evropske posrednike u sredu, 28. aprila u Narodnoj skupštini, kome će najverovatnije prisustvovati i predsednik SNS Aleksandar Vučić. To jeste prilika za direktan razgovor koji sam tražio s njima dvojicom, da se iznesu zahtevi bojkot opozicije, ali je s druge strane i pitanje da li treba učestvovati u tom formatu s drugim kolegama iz opozicije koji nisu imali primedbi na prošlogodišnje izbore, a deo njih su i režimski sateliti odnosno lažna opozicija. O tome da li ćemo se tamo pojaviti ili ne će ovih dana odlučiti Predsedništvo Dveri“.

Jeste li se konsultovali sa strankama iz opozicije pre ovog sastanka, znate li zašto neko od njih nije pozvan i da li će uopšte neko od njih biti pozvan na razgovor sa Dačićem?

„Ujedinjena opozicija u Srbiji, na žalost, ne postoji od gašenja Saveza za Srbiju, tako da ne znam s kim bi se i zašto konsultovao, izuzev svojih najbližih saradnika. Tražio prijem i hitne konsultacije s predsednikom Narodne skupštine još uoči Nove godine, jasno videći da nas čeka fingiranje i stalno odlaganje početka dijaloga. Ostale kolege iz bojkot opozicije su se očito opredelile da ništa ne rade po ovom pitanju, već da čekaju Godoa iz Brisela. Ne mogu da se pouzdam u delegaciju EP, jer su prošle godine dali legitimitet nedemokratskim izborima u Srbiji, ali ću otići na razgovor s njima u maju s nadom da se to ove godine neće ponoviti, jer bi to zaista bio kraj poverenja građana Srbije u EU koja ima dvostruke strandarde i toleriše krajnje kršenje elementarnih demokratskih vrednosti u Srbiji zarad nekih svojih šema i kombinacija s našom vlašću. Ne vidim ni neku veliku nadu u ovim direktnim razgovorima s vlašću, ali to je jedini način za miran izlazak iz ove političke krize“.

Mislite li da postoji volja da Vučić i Dačić zajedno učestvuju u razgovorima s delom opozicije koji je bojkotovao izbore, uz posredstvo poslanika EP, pošto je to bio jedan od zahteva Dveri?

„Nalazimo se u krajnje nezahvalnom položaju kao opozicija, jer zavisimo ili od milosti vlasti ili od milosti EU. To se posebno odnosi na nas iz patriotske opozicije koji ako razgovaramo s predstavnicima EP onda smo proevropski ili Đilasovi, a ako razgovaramo s našom vlašću onda smo antievropski i Vučićevi. Misija Srpskog pokreta Dveri je da pokažemo i dokažemo da nismo ni Vučićevi ni Đilasovi, već svoji – treća opcija koja jedina do sada nije bila na vlasti i želi da razgovara sa svima ne odričući se nikad svojih političkih uverenja. To je veoma teška pozicija u kojoj trpimo razna nerazumevanja i napade sa svih strana, ali to je jedini ispravan pravac. Ne želimo da budemo taoci niti EU, niti Vučića, borimo se za slobodu Srbije i od strane i od unutrašnje okupacije. Mi smo i demokrate i suverenisti i podjednako ćemo braniti oba ova ključna politička načela od onih koji ih krše spolja ili iznutra. Verujem da ova pozicija Dveri može da iznedri treći put u srpskoj politici koji nije ni put sadašnje vlasti, ali ni povratak na bivši režim, već promena kompletnog korumpiranog sistema koji ovde nije menjan više od 30 godina.

Ukrajisnski tenkovi stigli u Donbas! Više o tome OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA