Najnovije

NAPETO NA PACIFIKU! Ova zemlja zapretila Kini! (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Australije Majk Peculo poručio je da u jeku porasta napetosti u svetu, liberalne demokratije moraju biti spremne za rat kako bi sačuvale mir i ocenio da se povećava mogućnost izbijanja ratnog sukoba.

Vojska Australije. (Foto: Jutjub)

Peculo nije obrazložio šta ga je navelo na ovakvu ocenu, ali kako ocenjuje agencija Rojters, ona je u skladu sa pogoršanjem odnosa između Australije i Kine i porastom tenzija povodom Tajlanda.

Ministar odbrane Australije Piter Ðuton ocenio je ranije da ne bi trebalo odbaciti mogućnost sukoba sa Kinom povodom pitanja Tajvana.

Predstavnik ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Vanbin izrazio je nadu da je Australija "svesna osetljive prirode ovog problema " i ocenio da bi Australija trebalo da izbegava da šalje "pogrešne signale o nezavisnosti Tajlanda".

Državnom sekretaru u ministarstvu unutrašnjih poslova Australije, Majklu Peculi, neki domaći političaru uputili su apel da "ublaži ton" svojih izjava o Kini.

Ministarka unutrašnjih poslova Australije Krin Endruz podržala je Peculu, ali njegov govor je izazvao oštrije reakcije člana vlade iz redova Laburista Bila Šortena i premijera Zapadne Australije Marka Mekgovana, koji su upozorili da je Peculin ton izazivački, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Ministar odbrane Australije Piter Ðuton ranije je takođe ocenio da ne bi trebalo odbaciti mogućnost sukoba sa Kinom povodom pitanja Tajvana.

Očekuje se da bi Peculo mogao da slediti Ðutona i postane državni sekretar u ministarstvu odbrane, čime bi se potvrdio trend da australijski jastrebovi koji su oštri prema Kini dobijaju najviše funkcije u sistemu odbrane iako vlada premijera Morisona tvrdi da pokušava da unapredi odnose sa Pekingom.

Palma zapretio Vučiću, ovaj mu uzvratio preko Đanija! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA