Najnovije

NA NEKE STVARI NE MOŽEMO DA NE REAGUJEMO, ZAHAROVA: Demokrate pokušavaju da se osvete Trampu!

U Moskvi imaju osećaj da tim američke Demokratske partije pokušava da se osveti svojim poslednjim odlukama novoizabranom predsedniku Donaldu Trampu za njegovu pobedu, rekla je u intervjuu za RIA Novosti portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Marija Zaharova (Foto: RIA Novosti)

Ona smatra da u ovom trenutku „odlazeća administracija ne odustaje od pokušaja da pogorša bilateralne odnose, ne shvatajući da dalje nema kud“.
„Iskreno govoreći, postoji osećaj da sada tim demokrata jednostavno pokušava da se osveti Trampu za pobedu, donoseći samo apsurdne odluke mesec dana pre njegove inauguracije“, istakla je Zaharova. Kao primer takvog ponašanja ona navodi nedavnu odluku o snabdevanju teškim naoružanjem sirijsku opoziciju. Tvrdnje Vašingtona da je Moskva preferirala novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa i da je on „njen kandidat“ nisu tačne, rekla je Zaharova. „Izjave američkog establišmenta da je Rusija računala na Trampa i da je on njen kandidat, to je upravo jedan od elemenata inforcionog rata. To nije istina“, rekla je ona. Zaharova smatra da nakon što su se izdvojila dva glavna kandidata, Donald Tramp i Hilari Klinton, „postalo je jasno da je jedan od kandidata u potpunosti izgradio svoju kampanju na antiruskoj retorici“, „Nije bilo proruskih kandidata, postojao je jedan rusofobski kandidat“.  „Ako govorimo o spoljnoj politici demokrata i Hilari Klinton, onda je sve ono što su govorili u kontekstu međunarodnih odnosa na ovaj ili onaj način bilo povezano sa satanizacijom Rusije. Stoga izmišljati da je Rusija podržavala, simpatizirala i štaviše radovala se pobedi svog kandidata, to jednostavno znači ne razumeti, ili obrnuto, veoma dobro razumeti suštinu onoga što se dešavalo, pokušavajući da se nešto prikaže kao suprotno“, istakla je Zaharova. „Naravno, bilo bi nemoguće radovati se pobedi osobe koja je za svoj glavni cilj u spoljnim poslovima proglasila pad Rusije. Ali čak i u tom slučaju pobeda Klintonove bila bi prihvaćena kao izbor američkog naroda“, objasnila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Moguć izlaz iz ćorsokaka

Postoje svi preduslovi da se izađe iz ćorsokaka u koji je sadašnja administracija SAD dovela rusko-američke odnose, navela je Zaharova. Ona je istakla da čak i sa bivšim američkim timom koji „apsolutno nije skrivao svoju antirusku politike po mnogim pitanjima“, ruske vlasti su sarađivale i „pokušavale da napipaju one tačke preko kojih je moguće voditi dijalog, iako je bila spremna za više, za saradnju u punom formatu“. „Za nas, naravno, postoje stvari na koje ne možemo da ne reagujemo. Ali naš osnovni stav je sledeće: bez obzira koliko je težak partner potrebno je sa njim sarađivati. Blokiranje rada dovodi do daljeg komplikovanja odnosa. Stoga, kao što smo govorili i nastavljamo da govorimo: sarađivaćemo sa bilo kojim timom. Polazimo od toga da, naravno, iz ćorsokaka u rusko-američkim odnosima do koga su doveli prethodni stanovnici Bele kuće, mora da se izađe i sada za to postoje svi preduslovi“, zaključila je Zaharova. Sjedinjene Američke Države su u četvrtak uvele nove sankcije protiv ruskih obaveštajnih službi, nekih kompanija i pojedinaca, optužujući ih za pokušaj uticanja na izborne rezultate i najavile proterivanje 35 diplomata koje predsednik Barak Obama naziva „agentima ruske obaveštajne službe“. Američki lider nije pružio nikakve dokaze za ove tvrdnje.   Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA