Najnovije

HAOS U JUŽNOJ AFRICI, POLICIJA SPAŠAVALA SRBE: Osam povređeno

Radnici se pobunili što su dobili otkaz pa metalnim štanglama lomili ruke i noge kolegama iz Srbije, Hrvatske i Nemačke. Kako bi spasle radnike iz Evrope, snage bezbednosti zapucale.

Južna Afrika protesti (foto: jutjub)

U velikim neredima u Južnoafričkoj Republici povređeno je osam srpskih državljana, a masakr su sprečile vojska i policija, koje su morale i da zapucaju.

Povređeni Srbi su radnici nemačke kompanije, a na njih su u sredu uveče metalnim štanglama nasrnule kolege crnci, nezadovoljni što su dobili otkaz, saznaje Kurir. Šestorica su zadobili lakše povrede, dok su dvojica zadobili prelome ruku i nogu i zadržani su u bolnicu, ali su, na sreću, van životne opasnosti.

Srbi su u Južnu Afriku došli preko nemačke kompanije "IMR Hamburg GmbH" i zajedno s Hrvatima i Nemcima rade na izgradnji termoelektrane "Kosile" nedaleko od Pretorije.

"Po nalogu japanske kompanije "Micubiši-Hitači" s kojom imamo ugovor, morali smo, radi uštede, da otpustimo jedan broj lokalnih radnika crnaca koji su radili za naše podizvođače. Bili su na gradilištu zajedno s našim radnicima iz Srbije, Hrvatske i Nemačke kad im je saopšteno da su otpušteni. Zgrabili su metalne štangle i krenuli da mlate kolege. NJihov sindikat je dosta jak i buni se protiv toga da se crnci otpuštaju. Mi pet godina nismo uspeli da ih obučimo da rade stručne poslove, a svi naši radnici iz Evrope su kvalifikovani zavarivači i inženjeri. Intervenisali su i vojska i policija, bilo je i pucnjave. Teže su povređena dvojica Srba i jedan Hrvat." ,kaže Dragan Čarapina, vlasnik nemačke kompanije, poreklom iz Hrvatske.

Saša Mart, konzul u Ambasadi Srbije u Južnoj Africi, kaže da je u stalnom kontaktu s povređenim Srbima kako bi im pružio svu potrebnu pomoć.

"Oko 50 radnika iz Srbije radi za tu nemačku firmu. Problem je nastao zato što sve stručne poslove obavljaju Nemci, Srbi i Hrvati, a lokalno stanovništvo je nezaposleno. Afričko stanovništvo je napalo kamp pored gradilišta u kom su smešteni naši radnici. Stalno smo na vezi s kompanijom i tu smo za sve što im je potrebno", rekao je on.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Protesti u Južnoj Africi

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA