Najnovije

SPECIJALCI AMERIČKE MORNARICE U NOVOJ STRATEGIJI: Iscrpljeni svi resursi Pentagona

Specijalne jedinice američke mornarice "Foke" (SEAL) trenutno prolaze kroz veliku tranziciju i promenu strategije, s ciljem da se što bolje izbore sa globalnim pretnjama.

Foke (Foto: US Navy)

U skladu sa novom strategijom, broj vodova SEAL-a smanjuje se za čak 30 odsto i povećava se njihova veličina kako bi timovi postali smrtonosniji i sposobniji da se suprotstave sofisticiranim pomorskim i podmorskim protivnicima, prenosi agencija AP.

Takođe je najavljen nov i intenzivniji postupak skrininga za elitne ratnike mornarice, kako bi se dobili kvalitetniji lideri nakon skandala koji su potresli te snage, a uključivali su optužbe za ubistva, seksualni napad i upotrebu droga.

Vrhovni komandant SEAL-a Hju Hovard je izneo svoje planove u ekskluzivnom intervjuu za AP, navodeći da su snage mornarice za specijalne operacije bile usredsređene na antiterorističke operacije, ali da sada moraju početi da se razvijaju u drugim pravcima.

Prema njegovim rečima, tokom poslednje dve decenije, mnogi su se borili u pustinjama Iraka i planinama Avganistana, a sada su usredsređeni na povratak u more.

Američki vojni lideri veruju da su dve decenije rata protiv militanata i ekstremista iscrpile resurse, zbog čega je Amerika izgubila moć u globalnom nadmetanju protiv Moskve i Pekinga.

O vatikanskom rešavanju sukoba u Donbasu pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA