Najnovije

SVE JAČI PRITISCI EU NA ERDOGANA: Turski predsednik na udaru kritika zbog nekoliko poteza!

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je danas Ankaru tokom svoje zvanične posete Turskoj da nastavi da radi na rešavanju sporova sa sa članicama EU Grčkom i Kiprom oko prava na ekspoataciju gasa u vodama Istočnog Mediterana.

Redžep Tajip Erdogan. (Foto: tccb.gov.tr)

Rojters prenosi da su predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel i predsednica Evropske komsije Ursula fon der Lajen, nalaze u zvaničnoj poseti Turskoj, a pred sastanak sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, EU lideri su još jednom pozvali na spuštanje napetosti u odnosima EU i Ankare.

Poseta Mišela i predsednice EK Ursule fon der Lajen dolazi nakon Samita EU prošlog meseca na kojem je Unija najavila da bi mogla da započne rad na dubljim trgovinskim vezama i na obezbeđivanju više novca za izbeglice u Turskoj.

- U Ankari, spreman sa fon der Lajen da započnemo diskusiju sa Erdoganom o buducjnosti odnosa EU i Turske - napisao je Mišel na Tviteru.

Rojters prenosi da su lideri EU, koji o Turskoj treba ponovo da raspravljaju u junu, odobrili na nedavnom samitu postepeni i uslovni pristup jačanju saradnje u brojnim oblastima od zajedničkog interesa,a EU je spremna da pokrene modernizaciju carinske unije, nastavi dijalog na visokom nivou i da pregovara o viznim olakšicama za turske državljane.

Turska, koja poslednjih godina umanjuje značaj članstva u EU, kritikovala je zaključke Samita EU, ali je istovremeno poručila da će odgovoriti pozitivnim koracima na mogući pozitivan gest Unije, navodi agencija.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas u Ankari da povlačenje Turske iz međunarodnog pakta za suzbijanje nasilja nad ženama izaziva ozbiljnu zabrinutost nakon, kako je rekao, iskrenog razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Mišel je na konferenciji za novinare zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen koja se, takođe, sastala sa turskim liderom, rekao da je pozitivno to što je Ankara smanjila tenzije sa članom evropskog bloka Kiprom oko pomorskih prava, preneo je Rojters.

Fon der Lajenova je pak istakla da su poštovanje osnovnih prava i vladavine prava presudni i da je duboko zabrinuta zbog odluke Turske da se povuče iz Istanbulske konvencije čiji je cilj zaštita žena od nasilja.

Ameri provociraju sukob Rusije i Turske na Crnom moru Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA