Najnovije

SPREMA SE PROTERIVANJE AMERIČKE VOJSKE: Ako se ne dogovore, sledi krvavi scenario

Iračke naoružane formacije zapretile su napadom na američke snage smeštene u Iraku.

Amerikanci u Iraku (Foto: US Department of Defense)

Ova najava objavljena je ubrzo po dolasku u Irak komandanta jedinice Al-Kuds Iranskog korpusa garde islamske revolucije (IRGC) Ismaila Kaanija i nekoliko sati pre početka treće runde „strateškog dijaloga“ između Bagdada i Vašingtona, koji počinje 7. aprila.

„Otpor je primoran da odgovori svom snagom i odlučnošću i izvrši velike i precizne udare ako ovaj dijalog ne dovede do najave određenog datuma za konačno povlačenje okupatorskih snaga: kopnom, vazduhom i u potpunosti“, navodi irački Koordinacioni komitet u izjavi otpora, koji uključuje naoružane šiitske grupe povezane sa Iranom.

Snage otpora uverene su da trenutni dijalog između SAD i Iraka neće dovesti do jasnog i definitivnog rezultata i „unapred će odbiti“ bilo kakvu izjavu koju strane iznesu u javnost nakon razgovora.

Tokom razgovora, očekuje se da će Irak i SAD razgovarati o zajedničkim pitanjima, uključujući saradnju u borbi protiv terorizma. Ovo je prva runda razgovora između Vašingtona i Bagdada pod novom američkom administracijom.

Irački parlament je 5. januara 2020. glasao za rezoluciju kojom se poziva na povlačenje stranih trupa iz zemlje. Odluka je doneta nakon smrti komandanta jedinice Al-Kuds Korpusa islamske revolucionarne garde Kasema Sulejmanija i istaknutog lidera Iračkih narodnih mobilizacionih snaga Abu Mahdija al-Muhandisa u američkom vazdušnom napadu u blizini aerodroma u Bagdadu. Trenutno u Iraku ima oko 2.500 američkih vojnika, koji su deo trupa međunarodne koalicije koja deluje protiv terorističke organizacije „Islamska država“.

Kako je američka vojna industrija doživela fijasko, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA