Najnovije

NEMAČKI MEDIJI: Šta donosi Kurtijevo učešće na izborima u Albaniji?

Ogranak Pokreta Samoopredeljnja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija učestvuje i na izborima u Albaniji, a nemački dnevnik ''Frankfurter algemajne cajtung'' (FAZ) postavlja pitanje kriju li se iza toga njegovi snovi o nekoj Velikoj Albaniji jednog dana, prenosi ''Dojče vele''.

Aljbin Kurti (Foto: Jutjub)

Na parlamentarnim izborima u Albaniji 25. aprila učestvovaće i ogranak Pokreta Samoopredeljenje sa Kosova i Metohije, koji je osvojio najviše glasova na nedavno održanim izborima na Kosovu.

Kako prenosi Dojče vele, FAZ ocenjuje da činjenica da ta stranka sada vodi kampanju na izborima u susednoj državi, i to s podružnicom istog imena, te da je i sam lider stranke Aljbin Kurti tamo učestvovao u kampanji, ne nailazi na oduševljenje albanskog premijera Edija Rame.

"Istina je da Samoopredeljenje za sada nije registrovano kao politička stranka u Albaniji, već nastupa kao građanska inicijativa koja podržava nezavisne kandidate na parlamentarnim izborima. Međutim, u dogledno se vreme planira i pretvaranje u stranku", piše u tekstu.

Jedan od kandidata za izbore je Boiken Abazi, koji je ujedno i direktor građanske inicijative Samoopredeljenja u Tirani.

Na pitanje prima li uputstva od kosovskog premijera Kurtija, Abazi je izbegao jasan odgovor.

"Bio bi to veliki gubitak za mene i našu organizaciju ovde kada Aljbin ne bi našao vremena da se s nama savetuje. Poštujem njegove dubinske analize i savete. Mi to ne sledimo uvek, ali je dobro čuti njegove ideje", rekao je Abazi.

Među te ideje, dodaje Dojče vele, spada i stav da bi bilo bolje i za Albaniju i za Kosovo da se ujedine u zajedničku državu, a to je ono što i Abazi propagira.

"Naravno da do toga neće doći sutra ili narednih godina. Bilo bi populistički tvrditi tako nešto," kaže Abazi.

Ipak, na prethodnim izborima u Albaniji, ništa se nije moglo dobiti velikoalbanskim obećanjima, navodi DW.

To je iskusio i "Crveno-crni savez", nazvan po albanskim nacionalnim bojama, koji se kandidovao na parlamentarnim izborima 2013. s programom Velike Albanije i dobio samo 0,6 odsto glasova.

Istraživanja su pokazala da bi i Samoopredeljenje moglo da prođe slično, barem u prvom pokušaju.

"Teško da će dobiti i samo jedan mandat u aprilu", kaže bivši albanski ministar obrazovanja i zamenik šefa vlade Genc Polo.

Ne treba zanemariti unutrašnjo-političku motivaciju takvih izjava, ali u pogledu spoljne politike Kosovo tu pre svega vidi upozorenje Evropskoj uniji, koje glasi: "Ne zaboravite nas!", navodi DW.

"Kurti, međutim, ide znatno dalje, pre svega jer je najavio da će se Samoopredeljenje angažovati i u Severnoj Makedoniji, gde Albanci čine oko četvrtinu stanovništva", zaključuje se u tekstu.

Rama: Poštujem odluku Prištine da ne primi vakcine od nas

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da poštuje odluku Prištine da ne prihvati vakcine iz Albanije.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti pre nekoliko dana odbio je ponudu Rame da dostavi Prištini ruske vakcine protiv korona virusa za vakcinaciju prosvetnih radnika uz obrazloženje da ne prihvata vakcine zemalja koje ne priznaju nezavisnost takozvanoig kosova i koje nije odobrila Evropska agencija za lekove.

Rama je za albanski ABC njuz rekao da je Kurti porukom odbio ponudu rekavši i da je na KiM stigla određena količina vakcina preko Kovaks sistema.

"Aljbin Kurti se bavi kampanjom u Albaniji, ja se ne bavim kampanjom na KiM. Ne osuđujem odbijanje vlasti u Prištini. Poštujem premijera, bez obzira na njegovo ime i položaj, ne mešam se u ovo da ne bih klevetao kao što je to činio premijer u prošlosti", rekao je Rama.

Koliko para Priština izdvaja za ratne zločince u Hagu, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA