Najnovije

Obavezna vakcinacija za medicinare u Srbiji, hapšenja lekara bila priprema terena?

Sprema se skandalozna odluka: zdravstveni radnici u Srbiji biće, izgleda, kao i njihove kolege u Italiji, u obavezi da se vakcinišu protiv kovida 19.

Lončar (Foto: Jutjub)

Postavlja se pitanje da li su nedavna hapšenja lekara bila zapravo metod zastrašivanja i pripremanje terena za uvođenje obavezne vakcinacije za lekare, odnosno oni koji ne budu želeli da je prime – dobiće suspenziju ili otkaz!? Interesantno je da su hapšenja izvedena istog dana kada je u Italiji doneta skandalozna odluka o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika.

Još se ne zna da li će i potencijalne sankcije za one koje odbiju da zavrnu rukav biti iste kao za lekare i farmaceute u zemlji na Apeninskom ostrvu, kojima je predočeno da će oni koji budu odbili antikovid zaštitu biti suspendovani bez naknade do kraja godine. Stav Republičke stručne komisije je da imunizacija zdravstvenih radnika treba da bude obavezna, ali takva inicijativa mora da prođe proceduru.

Naime RSK bi predlog prvo trebalo da uputi Institutu „Batut“, a da se to kasnije u Vladi Srbije i pravno reguliše. Nadležnu komisiju vodi dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti UKCS, koji se i lično zalaže da vakcinacija za medicinare bude obavezna. Ujedno je to stav i svih upravnika kovid-bolnica, koji su izneli na jednom od redovnih sastanaka sa ministrom zdravlja.

Režim smatra da uvođenje obavezne vakcinacije za medicinare, svakako, ne bi bilo presedan, jer su oni već po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti obavezni da se vakcinišu protiv gripa. Ipak, prećutkuju da je ovde reč o nedovoljno ispitanim vakcinama. I Evropski sud za ljudska prava presudio je juče da je obavezna vakcinacija legalna i da će možda biti neophodna u demokratskim društvima.

– Nema logike da lekar ili medicinska sestra kažu da su dobili koronu, jer mogu da se vakcinišu, i da dobijaju nadoknadu za bolovanje u visini 100 odsto zarade. To je bilo opravdano u situaciji kada nije bilo vakcina. Mislim da će republička komisija, u kojoj su najeminentniji stručnjaci, doneti odluku. Uvek ću biti uz struku i da spasavam živote, a boriću se protiv onih koji su vakcinisani i koji su zahvaljujući tome dobro, a šire laži i paniku o vakcinama – naveo je Zlatibor Lončar.

Koje su nove mere Kriznog štaba pročitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti/ srbin.info

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA