Najnovije

UPOZORENJE IZ MOSKVE: Vašington pravi biološko oružje i izaziva netipične bolesti u blizini Rusije i Kine

Nikolaj Patrušev upozorio da u blizini Rusije i Kine raste broj laboratorija u kojima Amerikanci razvijaju biološke patogene i da se u okolnim državama pojavljuju bolesti netipične za te oblasti.

Laboratorija (Foto: RIA Novosti)

Odnosi SAD i Rusije ubrzano se zaoštravaju na svakom planu. Američki mediji najavljuju nove sankcije Moskvi i proterivanje diplomata, što se može shvatiti kao odgovor na status ruskog ambasadora Anatolija Antonova. Moskva je, naime, u sredu objavila da povratak ambasadora u Vašington nije pitanje dana i da će zavisiti od spremnosti SAD da pokažu makar relativnu normalizaciju odnosa.

Dodaju li se tome najave o još dva paketa sankcija protiv gotovo završenog „Severnog toka 2” i razmišljanja o imenovanju specijalnog američkog izaslanika za ovaj projekat, za koga je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da će ići okolo i pretiti – izvesno je da se ruski ambasador neće uskoro vratiti u Vašington. Pogotovo ako zaista dođe do ponovnog proterivanja ruskih diplomata iz SAD, kao što se dogodilo 2018. godine, kada je ovu odluku doneo Donald Tramp zbog trovanja Sergeja Skripalja i njegove kćerke. Vrlo je verovatno da bi onda bilateralni odnosi SAD i Rusije bili spušteni na još niži nivo, što bi ostavilo ogroman prostor za produbljivanje svih vrsta nesporazuma koje će sve teže biti moguće prevazići.

S druge strane, SAD imaju problem s gomilanjem ruskih snaga na Krimu i na granici s Ukrajinom, pa se pod oznakom hitno poslednja dva dana emituju analize da li će doći do upada u Ukrajinu i da li će NATO na to reagovati. Izuzev toga što se NATO, uprkos dogovoru, nalazi na zapadnoj granici Rusije, Moskva ima još jedan granični problem: laboratorije u bivšim sovjetskim republikama, za koje tvrde da pod nadzorom SAD rade na proizvodnji biološkog oružja koje bi moglo biti upotrebljeno protiv Rusa.

Bliski saradnik ruskog predsednika, sekretar Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev u sredu je rekao da imaju opravdane razloge da veruju da SAD razvijaju biološko oružje u blizini njihove zemlje. On je u intervjuu za „Komersant” rekao da broj takvih laboratorija raste u blizini granica Rusije i Kine i da su uvereni da Amerikanci pomažu lokalnim naučnicima da razviju biološke patogene, a da vlasti država u kojima se nalaze ove laboratorije možda čak i nemaju stvarnu predstavu šta se događa iza zidova tih laboratorija. Visoki ruski zvaničnik upozorio je da se na teritorijama susednih država u kojima se nalaze ti američki centri često javljaju bolesti koje nisu karakteristične za te oblasti.

Ova tema prvi put je pokrenuta 2018. godine, kada je rusko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo da se u laboratoriji „Ričard Lugar” pored Tbilisija, u blizini glavnog gruzijskog aerodroma, radi na razvijanju smrtonosnih patogena. U jeku pandemije virusa korona, u januaru ove godine, rusko ministarstvo diplomatije upozorilo je da države na postsovjetskom prostoru, pod maskom pružanja pomoći u sanitarnoj i epidemiološkoj oblasti, od SAD dobijaju sojeve uzročnika bolesti koji su pretnja za nacionalnu bezbednost Rusije. Takođe su tvrdili da je Pentagon pokrenuo izgradnju i modernizaciju mikrobioloških laboratorija u bivšim sovjetskim republikama.

Moskva je nekoliko puta za­ht­ev­al­a da Gruzija ruskim stručnjacima dozvoli pristup „Lugarovoj” laboratoriji, i to svim njenim zgradama i dokumentaciji, ali to se nije dogodilo. Tbilisi je demantovao njihove navode, kao i to da Pentagon finansira istraživanja. Rusi su tada tvrdili da se u laboratoriji sprovode eksperimenti u vezi s upotrebom insekata kao nosilaca opasnih infekcija i ponovo predlagali jačanje režima Konvencije o zabrani biološkog i toksikološkog oružja.

Ambasadorka SAD u Gruziji Keli Degnen odgovorila je početkom ove godine da su ruske tvrdnje o laboratoriji „Lugar” lažne i neodgovorne. Navela je da hakeri i neodgovorni ljudi iz Rusije i drugih zemalja napadaju Gruziju i „Lugarovu” laboratoriju koja prati pandemiju. „Gruzijski stručnjaci su izvrsni u dijagnostici i ispitivanju”, rekla je ambasadorka i primetila da stručnjaci ove laboratorije šalju važne i precizne preporuke Vladi Gruzije i javnosti kako bi se nosili s virusom korona.

Od 1975. godine, kad je stupio na snagu ovaj ugovor, koji su do danas potpisale 183 države – ne postoji mehanizam za kontrolu. Stoga su do sada ostale neproverene tvrdnje i jedne i druge strane. Centar „Lugar”, zvanično nazvan Centar za istraživanje javnog zdravlja, dobio je ime po bivšem američkom senatoru Ričardu Lugaru. Počeo je sa radom 2013. godine i deo je Gruzijskog nacionalnog centra za kontrolu bolesti, pod gruzijskim Ministarstvom zdravlja. Izgradnja centra pokrenuta je 2004. godine na osnovu sporazuma između Gruzije i SAD potpisanih 1997. i 2002. godine.

Umrle 73 osobe koje su testirane na drogu

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je 2018. da je moguće da je biomedicinska laboratorija u Gruziji, koju finansiraju SAD, sprovela istraživanje biološkog oružja pod maskom testa na drogu, koji je odneo živote najmanje 73 ispitanika. Pitanje šta se zaista moglo dogoditi u tajnoj istraživačkoj ustanovi pod pokroviteljstvom SAD postavila je ruska vojska nakon proučavanja dosijea koje je bivši gruzijski ministar objavio na mreži. „Dokumenti beleže smrt 73 osobe tokom kratkog vremenskog perioda, što ukazuje na test ’visokootrovnih hemijskih ili bioloških sredstava s visokom stopom smrtnosti’”, rekao je Igor Kirilov, komandant ruskog vojnog odeljenja za odbranu trupa od radiološkog, hemijskog i biološkog oružja, preneo je „Raša tudej”.

Koliko u dolarima koštaju rusofobija i sinofobija, saznajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA