Najnovije

INCIDENT MA AZERBEJDŽANSKO-JERMENSKOJ GRANICI: Pašinjan saziva sastanak ODKB

V.d. premijera Jermenije Nikol Pašinjan primio je ministre spoljnih poslova i odbrane, kao i sekretara Saveta bezbednosti, da započnu proces konsultacija u okviru ODKB zbog situacije u regionu Sjunik, koji se graniči sa Azerbejdžanom.

Jermenska vojska (Foto: Jutjub)

Juče je jermensko ministarstvo odbrane izvestilo da su azerbejdžanske oružane snage pokušale da izvedu određeni posao „na razjašnjavanju granica“ u jednom od pograničnih područja regije Sjunik. Istovremeno, ministarstvo nije preciziralo koji je konkretno posao izvodila azerbejdžanska vojska. O incidentu na granici razgovarali su u sredu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i v.d. ministra spoljnih poslova Jermenije Ara Ajvazjan. Jerevan ovaj incident smatra planiranom provokacijom.

„Trenutna situacija je u potpunosti u skladu sa drugim pasusom drugog člana Ugovora o kolektivnoj bezbednosti“, rekao je Pašinjan na sastanku jermenskog Saveta bezbednosti.

Prema ovoj odredbi, u slučaju pretnje bezbednosti i suverenitetu jedne ili više država članica, organizacija, koja uključuje Jermeniju, Belorusiju, Kazahstan, Kirgiziju, Rusiju i Tadžikistan, treba da započne zajedničke konsultacije radi koordinacije svojih stavova, kao i da preduzme mere za otklanjanje pretnje.

S tim u vezi, naložio je vršiocima dužnosti ministara spoljnih poslova i odbrane, kao i sekretaru Saveta bezbednosti Jermenije, da preduzmu odgovarajuće mere.

Stanovnici pograničnih naselja u regiji Sjunik veruju da razmeštanje novih položaja azerbejdžanske vojske ugrožava njihovu bezbednost. Pašinjan je izjavio da se procesi koji se odvijaju na granici sa Azerbejdžanom ne mogu smatrati demarkacijom i delimitacijom

Ministarstvo odbrane Jermenije izvestilo je da će ruski graničari osigurati bezbednost na problematičnim deonicama puta u regiji Sjunik.U skladu sa sporazumom odgovorni su za nesmetan saobraćaj na deonici puta Goris-David Bek, kao i za bezbednost deonica puta Goris-Kapan koja prolazi kroz problematična područja. Pre raspoređivanja ruskih graničara, Jerevan i Baku su razjasnili lokaciju privremenih borbenih položaja. Kako je objavilo jermensko ministarstvo spoljnih poslova, to je bilo neophodno za demarkaciju dela granice sa Azerbejdžanom nakon što je pod kontrolom Bakua zaplenjen niz teritorija koje su ranije bile deo Nagorno-Karabaške republike i koje se graniče sa Jermenijom..

Šta se desilo kada su američki vojnici naleteli na Ruse u Siriji, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA