Najnovije

NAJBEZBEDNIJI GRAD U SLUČAJU NUKLEARNOG RATA: Toliko zaštićen, da mu američki stručnjaci zavide

Moskva bi mogla biti najbolje mesto za preživljavanje u slučaju nuklearnog sukoba, napisao je novinar Kaleb Larson u članku za National Interest.

Ruska raketa (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

On piše da Rusija ima plan za modernizaciju svoje protivraketne odbrane. Govorimo o sistemu, pod uslovnim nazivom A-235, koji bi trebalo da otkloni nedostatke raketnih odbrambenih sistema prethodne generacije, posebno u borbi protiv hipersoničnih raketa.

Larson je podsetio da su SSSR i SAD 1972. godine potpisali Ugovor o ograničenju PRO sistema, prema kojem je broj takvih sistema u svakoj zemlji smanjen na dva. Jedan od njih mogao bi da se koristi za zaštitu kompleksa za razmeštanje interkontinentalnih balističkih projektila, a drugi za odbranu grada, odnosno u slučaju Sovjetskog Saveza - Moskve. Pored toga, strane su smanjile broj lansera na stotinu i ograničile razvoj tehnologija u ovoj oblasti.

U početku je Moskva bila okružena sistemom A-35, čije su rakete mogle da obaraju neprijateljske rakete van atmosfere, smanjujući rizik od nuklearnih padavina. Međutim, prema CIA-i, sistem „ne pokriva višesmerne raketne pretnje iz SAD“, niti je imun na nuklearne eksplozije.

1995. godine odbrana ruske prestonice je modernizovana. Sada akcenat nije na podzemnim raketnim silosima, već na mobilnim lanserima. Takođe planiraju da nuklearno opterećenje promene na konvencionalni eksploziv, napisao je Larson.

Zašto uopšte Izrael i Palestina ratuju, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA