Najnovije

TU SU KLALI GENERALA KRSTIĆA, A SADA U ISTI ZATVOR ŠALJU KARADŽIĆA?! Zašto je prvi predsednik RS poslat baš u Veliku Britaniju?

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog navodnih ratnih zločina, biće prebačen u Veliku Britaniju na odsluženje kazne, potvrdilo je britansko ministarstvo za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva.

Karadžić (Foto: Jutjub/ Pravda)

Takođe, britanska vlada je saopštila da će Radovan Karadžić biti prebačen u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne.

Britanski šef diplomatije Dominik Rab je naveo u saopštenju da bi Velika Britanija trebalo da se ponosi činjenicom da je "od podrške Ujedinjenog Kraljevstva da osigura njegovo hapšenje, do zatvorske ćelije sa kojom se sada suočava, podržala 30 godina traženja pravde za gnusne zločine".

Sud je 2019. godine odbio Karadžićevu žalbu na osuđujuću presudu i povećao mu kaznu na doživotni zatvor.

London i Rab nisu precizirali  u koji će konkretno zatvor biti prebačen Karadžić. Haški osuđenici kazne inače izdržavaju u zloglasnom zatvoru "Vejkfild" u Zapadnom Jokširu.

Za one koji ne znaju to je kazamat u kome je general VRS Radisav Krstić (osuđen na 35 godina za navodni genocid u Srebrenici)  samo zahvaljujući čudu preživeo napad trojice islamista (Albanaca navodno) koji su ga doslovno pokušali zaklati. Krstić je ostao živ samo zahvaljujući reakciji jednog od čuvara koji, po svemu sudeći nije bio obavešten, da je isplanirano njegovo ubistvo.

Krstić je Vejkfildu mesecima bio izložen mučenju u torturi ostali robijaša, mahom islamista i Šiptara, a da zatvorsko osoblje nije ni prstom mrdnulo.

Ministarstvo pravde Velike Britanije je, pod pritiskom javnosti i medija, na kraju potvrdilo da su Krstića napala trojica zatvorenika  muslimana i naneli mu povrede po glavi i vratu i da je smešten u bolnicu. 

Napadači su, otkriveno je kasnije, upali su u ćeliju bivšeg generala Vojske Republike Srpske i počeli da ga tuku, a potom su pokušali i da ga zakolju.

London tvrdi da zatvorski čuvari nisu imali nikakve nagoveštaje da bi do ovakvog incidenta moglo da dođe.

Posle tog incidenta Kristić je prebačen u Poljsku, gde do sada nije imao problema. 

General Krstić bio je komandant Drinskog korpusa Vojske RS, a po haškoj poternici uhapšen je decembra 1998. godine.

Prvostepeno je bio osuđen za genocid u Srebrenici, na 46 godina zatvora, ali mu je u drugom stepenu presuda promenjena, na pomaganje u genocidu, i skraćena na 35 godina robije.

Krstić bi mogao da izađe na slobodu 2022. godine kada će izdržati dve trećine kazne.

Da li i Radovana Karadžića čeka isti scenario pokazaće meseci pred nama, ali ako je suditi po onome što se desilo generalu Krstiću, Karadžićev život je u velikoj opasnosti.

Zato ne bi trebalo nikog da iznenadi vest kako je prvi predsednik Republike Srpske stradao u tuči zatvorenika, mahom islamista, koji su nekim čudom smešteni u isti blok sa Radovanom! 

Karadžić ke mogao da bude prebačen i u neki od zatvora u Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Belgiji, Austriji, Italiji, Francuskoj ili Španiji, ali je ipak, (da li i namerno) izabrana Velika Britanija.

I Plavšićveva i Martić mučeni u zatvoru! 

Torturi u zatvoru u Švedskoj bila je izložena i bivša predsednica Republike Srpske Bilajna Plavćić.

Plavšićevu su maltretirale muslimanske zatvorenice, svašta joj gestikulirajući i uzvikujući "Alahu ekbar". 

Tokom jednog od napada islamistkinja Plavšićeva je tokom bega pala je i slomila ruku.

Bivši predsednik Republike Srpsk4 Krajine Milan Martić zbog upale nerva u ramenu nije mogao da mrdne ruku. To zatvorskim službenicima nije mogao da objasni, pa su ga strpali u samicu po kazni, jer nije obrisao hodnik. 

Martić u zatvoru u Estoniji izdržava kaznu od 35 godina robije, na koju ga je osudio Haški tribunal. Prema karakteru krivičnih dela, zatvorske vlasti ga tretiraju kao najgoreg zločinca, iako on nije neposredni izvršilac, već je osuđen zato što je bio predsednik Republike.

U ostalim evropskim zemljama, srpski osuđenici se ne žale na tretman i imaju manje-više prihvatljive uslove, koliko to zatvor može da ponudi.

Rusija se ne može i neće više povlačiti! Spremna je da upotrebi nuklearno oružje. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA