Najnovije

ZAHAROVA O ZAHTEVU ZA POVLAČENJE KFORA SA KOSMETA: Zna se ko o tome odlučuje

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da ne odlučuje samo jedna država o povlačenju KFOR-a sa Kosova i Metohije, te da je to kolektivna odluka.

Marija Zaharova (Foto: RIA Novosti)

- Postoje određene strukture koje daju punomoći i šalju misije u regione. To se ne dešava spontano, strane to usaglašavaju - prokomentarisala je Zaharova mogućnost odlaska KFOR-a sa Kosova i Metohije koju je ranije danas pomenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema njenim rečima, u okviru tih struktura i mehanizama se razgovara i donose odluke.

- To nije odluka jedne države, već se donosi kolektivno, u skladu sa međunarodnim pravom. U tom okviru i treba razgovarati o ovim pitanjima - izjavila je Zaharova na konferenciji za novinare u Moskvi.

Kada je reč o izjavi ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana tokom nedavne posete Prištini da Hrvatska namerava da formira vojnu bazu na Kosmetu, Zaharova je navela da Moskvi nisu poznati takvi planovi Zagreba.

- Što se tiče stranog vojnog prisustva u Pokrajini, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbjednosti UN, tu funkciju obavlja jedino KFOR - naglasila je Zaharova.

Govoreći o učestalim napadima na srpske crkve na Kosovu i Metohiji, ona je istakla da su međunarodne misije na Kosmetu "obavezne da preduzimaju mere za osiguranje bezbednosti verskih objekata i vernika", te da Rusija uporno poziva na to.

Zaharova je najoštrije osudila nasilje radikalnih Albanaca koje godinama traje, a čija su meta Srbi i pravoslavne svetinje, prenosi "Sputnjik".

- To najbolje pokazuje neodrživost kosovske kvazidržavnosti i dokazuje da je ovaj region pretvoren u kriminalnu crnu rupu na karti Evrope - istakla je ona.

O susretu Krivokapića i Dodika pročitajte OVDE.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA