Najnovije

UZALUDNA NADANJA: Evo zašto Ukrajinu i Gruziju neće primiti u NATO?

Ukrajina i Gruzija još uvek nisu postale članice NATO-a zbog činjenice da se Severnoatlantska alijansa plaši reakcije Rusije, rekao je bivši zamenik generalnog sekretara te organizacije, američki diplomata Aleksandar Veršbou.

NATO (Foto: Pixabay)

Prema njegovim rečima, pristupanje ovih država NATO-u otežava nedostatak jedinstva među članicama alijanse po ovom pitanju.

Oni se plaše odlučne odmazde Rusije, rekao je Veršbou.

„NATO neprestano ponavlja obećanje dato 2008. godine da će Ukrajina i Gruzija u budućnosti postati članice alijanse, ali nemaju posebnu želju da idu napred, bojeći se da ne izazovu novu agresiju Rusije“, citirao je diplomatu list Izvestija tokom internet diskusije Kijevskog foruma.

Veršbou se podsetio i na drugo gledište, prema kojem je NATO pogrešio obećavajući Kijevu i Tbilisiju da će ih prihvatiti u alijansu.

List napominje da su u diskusiji učestvovali i bivši premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk i bivši ministar spoljnih poslova Poljske Jacek Čaputovič.

Ranije je bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton rekao da Ukrajinu i Belorusiju treba primiti u NATO kako bi se eliminisala „siva zona“ koja je nastala između Rusije i zemalja Severnoatlantske alijanse. Dodao je da su za NATO važne i Gruzija i Moldavija. Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je ovo mišljenje kratkovidim.

Kao što su ruski mediji pisali, zemlje EU nisu donele jedinstvenu odluku o ulasku Ukrajine u NATO i ponovo su optužile Rusiju za „stvarnu integraciju nevladinih teritorija Ukrajine“. Štaviše, prema predstavnicima EU, Kijevu preti blokiranjem pristupanja NATO-u i Evropskoj uniji zbog činjenice da će Donbas vrlo brzo dobiti autonomiju.

Istovremeno, zamenica sekretara za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer izjavila je 6. maja da Sjedinjene Države podržavaju ulazak Ukrajine u NATO.

Pored toga, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sugerisao je da će najkasnije do juna ove godine Kijev dobiti „snažan signal“ od NATO-a, najavljujući početak nove prekretnice u istoriji zemlje kao članice Severnoatlantske alijanse.

O neočekivanom stavu Kine pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA