Najnovije

MILANOVIĆ: Zbog protivljenja Srbije neki delovi iz prištinske agende su morali biti "ispušteni"

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je na sastanku u okviru procesa Brdo - Brioni postignut kompromis u kojima se neko morao nečega odreći dodajući kao primer da je agenda Vjose Osmani, predsednice privremenih prištinskih institucija, bila nešto zahtevnija.

Zoran Milanović. (Foto: Jutjub)

Kako je naveo na konferenciji za medije koju je nakon samita održao sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, na današnjem sastanku bilo je određenih prekora, povišenih tonova i nesporazuma, a zbog protivljenja Srbije neki delovi iz prištinske agende su morali biti „ispušteni“.

- To vidim kao prihvatljivu cenu dokumentu koji je dobar jer, naime, Slovenija i Hrvatska su ovde da pomognu državama koje su pre svega u integracijskom procesu, u fazi u kojoj smo mi bili pre 15 ili 20 godina. Naši motivi nisu ni mentorstvo, ni tutorstvo, niti bilo kakve karijerne i bigrafske komponente za bilo koga od nas, nego da se državama pomogne jer mi u tome vidimo interes - kazao je Milanović.

Hrvatski predsednik ističe da bilateralni problemi koje države imaju međusobno, neće moći biti rešeni u okviru procesa Brdo - Brioni i smatra da ovaj proces i ne treba koristi za to.

Ti bilateralni problemi, kako je kazao Milanović, danas ih pomalo i ometao u radu. Ipak, na kraju su, kako kaže, došli do kompromisnog, ali jasnog rešenje iza kojeg svi stoje.

Najavio je da će se za godinu dana opet sastati u okviru ovog procesa i dodao da se još uvek ne zna da li će lokacija sledećeg sastanka biti u Beogradu ili Prištini.

Na pitanje da opiše odnose sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je danas izjavio da su ti odnosi pristojni i da su kratko porazgovarali, Milanović je kazao „OK“ i dodao da bi razgovarao sa Vučićem, ali da danas nisu imali prilike za to jer nije bilo vremena s obzirom da je Vučić morao ranije da ode za Brisel.

Neizvesna sudbina Severnog toka 2! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA