Najnovije

KOSTANTIN KOSAČOV: Za Rusiju je ukidanje KFOR-a neprihvatljivo, nastavićemo da pružamo podršku Srbiji!

Ministar i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i potpredsednik Saveta Rusije Konstantin Kosačov potvrdili su u današnjem razgovoru da će Rusija nastaviti da pruža najsnažniju podršku Srbiji po pitanju Kosova i Metohije, kao i da je za tu zemlju neprihvatljivo ukidanje vojnog prisustva UN-a na Kosmetu.

KFOR. (Foto: nato.int)

Popović je upozorio na najave o povlačenju snaga KFOR sa Kosova i Metohije i istakao da se radi o opasnoj nameri čiji je jedini cilj da se legitimizuje takozvana kosovska nezavisnost, čije proglašenje i naknadna priznanja su nastali kao rezultat grubog kršenja Rezolucije 1244 i Ustava Srbije.

"Snage KFOR su garant bezbednosti Srba na Kosmetu. Oni koji žele njihovo povlačenje, izlažu Srbe opasnosti od novih napada kakve smo već imali u prošlosti", rekao je Popović, saopšteno je iz kabineta ministra.

Upozorio je da planovi o ukidanju vojnog međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji uključuju i ideju da se legalizuje takozvana vojska Kosova, koja je sastavljena od terorista koji su ubijali Srbe.

"Bez prisustva snaga KFOR, ova takozvana vojska Kosova mogla bi slobodno da uđe na sever KiM, gde su Srbi apsolutna većina, da ih teroriše i izbije na administrativnu liniju centralne Srbije", naveo je Popović.

Dodao je da opravdanost takvih strepnji potvrđuje i činjenica da ta lažna vojska pravi svoju bazu iznad južnog dela Kosovske Mitrovice, iz koje ima potpuni pregled severa Kosova i Metohije i odakle može lako da ugrozi taj deo južne srpske pokrajine.

Kosačov je ocenio da su za Rusiju neprihvatljivi i opasni svi pokušaji da se ukine vojno prisustvo Ujedinjenih Nacija na Kosovu i Metohiji.

Istakao je da Rusija ostaje dosledna poštovanju međunarodnog prava i da će nastaviti da podržava Srbiju kada je u pitanju njena borba da zaštiti teritorijalni integritet na svojoj pokrajini Kosovo i Metohija.

Kosačov je ponovio stav Rusije da svako rešenje kosovskog pitanja treba tražiti isključivo u okviru Rezolucije 1244 i Ustava Srbije.

Na sastanku sa grupom deputata Saveta Federacije Rusije, među kojima su bili i Valerij Rjazanskij, predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom, kao i članovi te poslaničke grupe, Aleksandar Kareljin i Evgenij Savčenko, Popović je istakao da je Srbija posvećena daljem unapređenju političke i ekonomske saradnje dve zemlje.

Takođe, Popović je ocenio da je saradnja dve zemlje na najvišem nivou zahvaljujući najbližim ličnim odnosima dva predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

NATO vežbe oko Srbije, masovna pucnjava sa mračnim ciljevima alijanse zla! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA