Najnovije

BIVŠI BRITANSKI DIPLOMATA: BiH je trebalo podeliti, Ahtisarijev plan nije uspeo

Dejtonski sporazum nikoga ne zadovoljava i SAD su trebale rat u BiH zaustaviti sa jasnim ishodom - podelom BiH, rekao je bivši britanski diplomata, analitičar i direktor agencije Nova Evropa Timoti Les u intervjuu za Globus.

Timoti Les (Foto: Jutjub)

Istakao je da bi se podelom BiH uspunila želja Srba i Hrvata, te uspostavila bošnjačka država.

Les je naglasio da je Vašington opteretio BiH sa sporazumom koji ni jedna od "lokalnih strana" nije prihvatila i sada pokušava da ga revidira.

- Glavni rezultat je bio produženje rata, iako putem politike, a ne borbe, na štetu bilo kakvog ekonomskog razvoja zemlje - izjavio je Les.

On kaže da niko nema odgovor kako pobeći od "dejtonske barijere".

- Moje je mišljenje da se BiH treba preoblikovati u visoko decentralizovanu zemlju - kaže Les za Globus.

Ističe da bi se takvom podelom omogućilo da svaka nacionalna grupa vodi svoje poslove.

Les kaže da to ne bi odgovaralo Bošnjacima, koji imaju moć veta.

- SAD su jasno stavile do znanja da neće nametati ustavnu reformu. To znači da će se lokalna borba nastaviti, verovatno usled neke međunarodne krize koja odvlači pažnju SAD i omogućava Srbima i Hrvatima da se odvoje bez rizika od kazne - naveo je Les.

Les je komentarisao i slovenački non pejper o promeni granica na zapadnom Balkanu, i istakao da stvarni problem jeste etničko pitanje.

- Nemamo puno dokaza, ali iz mog čitanja situacije, LJubljana je odlučila da stavi ideju prekrajanja granica na sto, jer je kao bliski sused zabrinuta zbog paralize u regionu i veruje da se nešto mora učiniti. Za razliku od prethodnih međunarodnih pokušaja da se Balkan "popravi", koji su izbjegavali prave probleme i koji su zato propali, LJubljana veruje da je došlo vreme da se reši osnovni uzrok posustalosti u regiji - ističe Les u intervjuu za Globus.

Les kaže da je Balkan opterećen neostvarenim željama Srba, Albanaca i ostalih da ostvare nacionalne države i dodaje da neće biti mira niti bilo kakvog razvoja dok se ta težnja ne ostvari.

Les je istakao da francusko-nemanjčki non pejper predstavlja samo ponavljanje.

-To je osnovno ponavljanje dugogodišnjeg stava EU o tome kako treba rešiti kosovski spor, koji se vraća na Ahtisarijev plan iz sredine 2000-ih. Verovatno je taj non pejper, kao što je Srbija tvrdila, potekao iz Brisela, a iz taktičkih razloga obelodanila ga je Priština. Ali predlozi izneseni u njemu neće ništa promeniti, jer ni Ahtisarijev plan nije uspeo. Kompenzacija koja se nudi Srbiji nije dovoljna. Srbija može prihvatiti zamrznuti sukob na Kosovu i čekati trenutak kada će razmeniti Kosmet za Republiku Srpsku - rekao je Les.

O završnoj fazi Nemačkog plana pročitajte OVDE.

Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA