Najnovije

DIREKTNA PORUKA RUSKOG PREDSEDNIKA ZAPADU! Putin: Ne dam vam da gazite Srbe i Srpsku

Ruski predsednik Vladimir Putin, iskačući pomalo iz diplomatskog protokola, uputio je s ceremonije u Kremlju ovakvu, jasnu i direktnu, poruku zapadnim centrima moći, prilikom predaje akreditiva novog ambasadora BiH u Moskvi Željka Samardžije.

Dodik i Putin (Foto: kremlin.ru)

Nema slučajnosti

Kako ocenjuju sagovornici, to zasigurno nije slučajno i usledilo je kao odgovor na mahanje raznim non-pejperima i brutalne pritiske na Srbiju da kapitulira i, između ostalog, pristane i na ukidanje RS.

- Rusija u potpunosti podržava principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, jednakost tri državotvorna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima - naglasio je Putin na ceremoniji prijema akreditivnih pisama od 23 ambasadora.

Kako je rekao, Rusija se, kao država garant Dejtonskog sporazuma, striktno i nepokolebljivo zalaže za njegovo poštovanje.

Inače, osim ovih direktnih poruka koje čak nije potrebno ni čitati između redova, veoma je značajno i to što se Rusija zalaže za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR). Visoki predstavnik Valentin Incko čuven je po redovnim kritikama na račun srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, koji smatra da bi Srbi trebalo da održe referendum o izdvajanju iz BiH. S druge strane, Incku daju podršku SAD, Velika Britanija i zemlje EU.

Bez imalo rezerve

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova, kaže da je predsednik Putin iskren prijatelj Srba:

- NJegovi lični odnosi sa predsednikom svih Srba Aleksandrom Vučićem su još jedna garancija da će Srpska biti čuvana i sačuvana. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i neće biti njegove promene. Podrška predsednika Putina je ohrabrenje svim Srbima u borbi koju vodimo za Srpsku, ali i Srbiju.

Rusija potpuno jasno stoji iza RS i bez Rusije bi RS bila i dalje žrtva bahatosti zapadnih centara i njihovih predstavnika u BiH, stav je analitičara i stručnjaka za bezbednost iz BiH DŽevada Galijaševića.

- Putin je sad jasno poručio Zapadu da će braniti RS i da niko ne sme da dira Srpsku. Moskva je apsolutni faktor sigurnosti i podrške RS. Putin je, u tom smislu, podržao i proklamovao politički stav koji stalno ističe i Dodik. RS podržava Dejtonski sporazum i insistira na njegovoj primeni. Ali sporazum je oslabljen i čak razoren nezakonitim delovanjem visokih predstavnika u BiH, koji su izricali sankcije i zabrane, donosili zakone i menjali ustav... Oni su oslabili položaj RS i zato Dodik često govori o mirnom dogovoru i povratku izvornom Dejtonu. To Rusija podržava bez imalo rezerve - objašnjava Galijašević.

Međutim, ukazuje on, u Sarajevu postoji isključivost i nespremnost na mirne dogovore i u tom smislu je Dodik isticao jasan stav: "Ako ne možemo da se mirno dogovorimo, hajde da se mirno raziđemo."

Popović: Reakcija Rusije ako budu udarili na RS

Ministar i predsednik Mešovitog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović kaže da se Moskva, kao jedan od potpisnika i garant Dejtonskog sporazuma, čvrsto zalaže za njegovo poštovanje i primenu.

- To znači da se u slučaju bilo kakvog pokušaja oduzimanja nadležnosti RS ili pokušaja njenog ukidanja može očekivati reakcija Rusije u međunarodnim institucijama. Republika Srpska postoji i zauvek će postojati dok je srpskog naroda, Srbije i Rusije - poručuje Popović.

Da li bi Boško mogao da krene Šapićevim putem pročitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA