Najnovije

IZRAEL JAVIO AMERICI: Evo koliko im dana treba a završe posao u Gazi

Izraelski ministar spoljnih poslova Gabi Aškenazi rekao je američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu tokom telefonskog razgovora da je Izraelu potrebno još nekoliko dana da završi operaciju u Gazi, izvestio je Axios pozivajući se na izraelskog zvaničnika.

Izraelska vojska (Foto: idf.il)

Aškenazi je rekao Blinkenu da Izrael ima nekoliko vojnih ciljeva u Gazi za koje će trebati više vremena za postizanje, rekao je.

Prema izvoru, šef Stejt departmenta naglasio je da Sjedinjene Države računaju na prevremeni završetak operacije. Blinken je naglasio da SAD i dalje blokiraju francusku inicijativu u Savetu bezbednosti UN o Gazi, ali više ne mogu da nastave da podržavaju Izrael u toj organizaciji, piše list.

Telefonski razgovor Aškenazija i Blinkena bio je deo diplomatskog pritiska za postizanje prekida vatre u Gazi, što Izrael i dalje odbija.

Ranije je američki predsednik DŽo Bajden održao telefonski razgovor sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, a šef Pentagona Lojd Ostin razgovarao je o situaciji sa svojim izraelskim kolegom Benijem Gancom.

Francuska je u sredu objavila svoj nacrt rezolucije SB UN kojom se poziva na prekid vatre u Gazi. Američka misija pri UN izjavila je da se protivi ovom koraku i da neće učestvovati u raspravi o tekstu.

Poslednjih dana egipatske obaveštajne službe i izaslanik UN Tor Venesland održali su razgovore sa zvaničnicima Hamasa i izraelskim savetnikom za nacionalnu bezbednost Meirom Benom Šabatom o mogućem prekidu vatre. Ben Šabat je saslušao predloge, ali od Netanijahua nije dobio dozvolu za ulazak u pregovore, rekli su izraelski zvaničnici. Očekuju da će se izraelska politika promeniti u četvrtak i da pregovori počnu.

Kako bi postigli dogovor, trebalo bi da prođe 24 do 72 sata, vreme koje Izrael želi da iskoristi za dovršavanje svojih vojnih planova u Gazi.

U međuvremenu, član Politbiroa vladajućeg pokreta Hamas u Gazi, Musa Abu Marzuk, rekao je u sredu da očekuje da će razgovori dovesti do prekida vatre u roku od dan-dva.

Šta su Huti uradili u Jemenu, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA