Najnovije

LAVROV POSTAVIO USLOV: Spremni smo da budemo prijatelji sa Zapadom, ali...

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov naveo je pod kojim uslovima Moskva namerava da gradi odnose sa zapadnim zemljama.

Sergej Lavrov. (Foto: mid.ru)

"Spremni smo da budemo prijatelji sa Zapadom, ali naglasiću - samo sa osećajem sopstvenog dostojanstva koje smo nasledili tokom vekova, milenijuma postojanja naše zemlje od naših predaka. Blagostanje naših građana je glavni cilj spoljne politike“, rekao je Lavrov tokom govora učesnicima obrazovnog maratona „Nova znanja“, prenose RIA Novosti.

Ministar je dodao da u isto vreme Rusija ne može da razvija odnose, ignorišući svoju istoriju i tradiciju, dragocenu za svakog Rusa.

"Uvek smo se držali nacionalnog ponosa, to je veoma važna karakteristika koju nemaju sve nacije, i našeg patriotizma, uključujući odbranu pravde i spremnost da se pomogne slabima. To su najveće ljudske osobine i ako im se divimo u svakodnevnom životu, onda bi ih, nesumnjivo, trebalo manifestovati u našem položaju na međunarodnoj areni“, rekao je Lavrov.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se nakon događaja u Ukrajini i povratka Krima. Pored toga, Vašington je više puta optužio Moskvu za mešanje u predsedničke izbore i hakerske napade. To je dovelo do brojnih antiruskih sankcija, praćenih recipročnim merama Kremlja. Bilo je i nekoliko diplomatskih skandala koji su rezultirali međusobnim proterivanjem diplomata. Takođe, ruski i američki ambasador vratili su se u Moskvu i Vašington na konsultacije.

Vežbe srpskih i ruskih specijalaca! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA