Najnovije

UKRAJINA UCENJUJE RUSIJU VODOM: Odvrnućemo slavinu ako ...

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko rekao je koji je uslov za obnavljanje snabdevanja Krima vodom iz Dnjepra. To će postati moguće nakon „demilitarizacije i deokupacije“ poluostrva, rekao je on u intervjuu za Ukrinform.

Krim (Foto: Gugl mape)

To će postati moguće nakon „demilitarizacije i deokupacije“ poluostrva, rekao je on u intervjuu za Ukrinform.

„Na Krimu ima dovoljno vodnih resursa za domaćinstvo. Problem je pogoršala njegova masovna militarizacija“, kazao je Nikolenko.

Međutim, on je rekao da je vodu na poluostrvu trošila ruska vojska. Nikolenko je podsetio na norme međunarodnog prava prema kojima bi, kako smatra, Rusija „kao okupatorska država“ trebalo da obezbedi Krim vodom.

Dan ranije rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je pokušaje ukrajinskih vlasti da kazne Krimljane. Zamenik direktora Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Ilja Timohov rekao je da je kažnjavanje krimskog stanovništva za legitiman izbor u korist Rusije u suprotnosti sa normama međunarodnog prava i izaziva porast napetosti među državama.

U aprilu 2014. godine zatvoreno je snabdevanje vodom od Dnjepra do poluostrva Krim kroz Severno-krimski kanal. Ukrajina je 2017. godine izgradila branu u Hersonskoj oblasti, koja je prekinula snabdevanje svežom vodom, nakon čega je poluostrvo počelo da ima problema sa snabdevanjem vodom. U oktobru 2020. godine ruski premijer Mihail Mišustin objavio je odluku da Krimu dodeli više od 50 milijardi rubalja za snabdevanje vodom, predsednik Vladimir Putin je uverio da vlasti ne nameravaju da štede na rešavanju problema vodosnabdevanja na Krimu.

Na kakvo američko oružje upozorava Rusija, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA