Najnovije

BAJDEN OTKRIO AMERIKU! Ima rešenje za rešavanje sukoba između Izraela i Palestine!

Američki predsednik DŽo Bajden ocenio je da je jedino moguće rešenje konflikta između Izraela i Palestine uspostavljanje dve države, i izrazio nadu da će primirije na obe strane, koje je stupilo na snagu u petak neće se prevremeno okončati.

DŽo Bajden. (Foto: Flickr)

"Nema promena u mojoj obavezi da zaštitim Izrael i tačka. Nema promena zaključio je DŽo Bajden i dodao da je jedino rešenje postojanje dve države.

"To je jedini odgovor, jednini odgovor", naglasio je Bajden i istako da mira neće biti sve dok ceo region ne prihvati postojanje Izraela i tom prilikom pozvao Izrelce da okončaju sukobe sa određenim grupama u Jerusalimu.

Humanitarna pomoć već je počela da stiže u pojas Gaze koji kontroliše Hamas. Kamioni raznih humanitarnih organizacija počeli su tamo dostavljati pomoć, uključujući lekove, hranu i gorivo. Ujedinjene nacije su saopštile da su izdvojile 18,5 miliona dolara za pomoć toj oblasti.

Prema UN-ovom Dečjem fondu (Unicef), više od 100.000 ljudi bilo je primorano da napusti svoje domove tokom sukoba na tom području. Kući su se počeli vraćati u petak, a vlasti u Gazi rekle su da je 1.800 stambenih jedinica nenastanjivih i da je 1.000 uništeno. Palestinske vlasti procenjuju da će za obnovu područja biti potrebni desetine miliona evra.

Prekid vatre, započet u petak ujutro, prvi put je stavljen na test nekoliko sati kasnije, kada je desetine hiljada Palestinaca prisustvovalo molitvama u petak u džamiji Al Aksa u Jerusalimu. Neki pojedinci bacali su kamenje na izraelsku policiju, koja je odgovorila suzavcem i granatama. Uhapšeno je oko 20 Palestinaca.

Jedanaestodnevni sukob smatra se najgorim u regionu od 2014. godine. Hamas i druge militantne grupe ispalili su više od 4.000 raketa na izraelske gradove, a Izrael je izveo stotine vazdušnih udara.

Ukrajina ucenjuje Rusiju vodom! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA