Najnovije

PORUKA ID-a UTERUJE STRAH U KOSTI: Zlo se vratilo na mesto zločina, Kurdima nije svejedno! (FOTO)

Nedostatak sardanje SDF-a i sirijskih snaga omogućio je džihadistima da ponovo pojačaju svoje delovanje.

DŽihadisti. (Foto: Jutjub)

Čini se da se ID vratio u sirijsku provinciju Raka koja je podeljena između vlade Damaska i Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podržavaju Sjedinjene Države.

Dana 21. maja, leci koje su distribuirale ćelije terorističke grupe pronađeni su u gradovima al-Karama i al-Mansura, pod kontrolom SDF-a, na istoku i jugozapadu Rake.

U lecima je ID pozvao lokalno stanovništvo da povuku svoje sinove iz redova grupe koju predvode Kurdi. Teroristička grupa takođe je pretila borcima SDF-a.

- Upozoravamo vas da ne sarađujete sa ateistima ili da ih pratite ili da se približavate njihovom sedištu i kontrolnim punktovima - navodi se u izjavi u lecima.

- A vi, ateistički Kurdi i vaši komandanti, vojnici, agenti, doušnici i plemenske starešine, Alah je sa nama, a vesti su ono što vidite, a ne ono što čujete - glasila je poruka upućena Kurdima.

Ćelije ID-a nekada su bile aktivne u određenim delovima Rake pod nadzorom SDF-a, kao i u južnom delu zemlje, koje kontrolišu sirijske vladine snage.

Upravo tamo su provladini borci ubijeni u pustinji Maadan kada ih je pogodila improvizovana eksplozivna naprava (IED), prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava. Napravu su postavile ćelije ID-a.

Tokom poslednje godine, teroristi ID-a proširili su svoj uticaj sa svog uporišta u centralnoj Siriji, pustinje Homs, na južnu Siriju.

Ponovno pojavljivanje ID-a u Raki direktan je rezultat nedostatka bilo kakve značajne koordinacije između vladinih snaga i SDF-a. Ova situacija se verovatno neće uskoro promeniti.

Izrael osuo paljbu po Savetu bezbednosti UN zbog Hamasa! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA