Najnovije

DODIK O MOGUĆEM RATU: Šta ako Bakir skupi svoje jalijaše?

Srbi su se borili za Republiku Srpsku i za slobodu srpskog naroda, ni za kakvu BiH, koja će na kraju i istrunuti, izjavio je Srni srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

Dodik je istakao da je BiH moranje za Srbe, podeljeno društvo, zemlja koja nema nikakvog smisla, te da je moguće da Srbi imaju svoju državu.

- Neće niko pitati Bakira Izetbegovića niti on može doneti odluku o ratu. Može da skupi neke svoje jalijaše pa da on nešto počne da se tuče - rekao je Dodik Srni.

Dodik ne veruje ni da bi Izetbegović mogao nešto suvislo da odgovori kada bi ga pitali šta je smisao BiH.

- To što imate Šarovića koji je spreman da proda interese Republike Srpske za male apanaže i Borenovića je neko drugo pitanje, uveren sam da su oni izdajnici i prodane duše - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, to je zemlja koja je trebalo da bude podeljena i u vreme Dejtonskog sporazuma i ovaj bi prostor napravila stabilnim i sigurnim.

Ovako je, dodao je, neko namereno ostavio nerešenu situaciju u BiH, iz Britanije, Amerike i sa drugih destinacija slao svoje početničke diplomate da se ovde vežbaju ne dozvoljavajući da se to reši.

Dodik je istakao kako se servira priča o multietničkom društvu, a sama nemačka kancelrka je pre nekoliko godina rekla da je to propala koncepcija, i niko više o tome ne govori, osim nekih recidiva ovde gdje se pokušava napraviti nemoguće.

- BiH će istrunuti na način da će u njoj prestati da funkcionišu organi na zajedničkom niovu, da neće hteti doći ni Srbi ni Hrvati jer nemaju interesa da tamo dođu i nakon toga nema BiH. Taj trenutak se približava - rekao je Dodik.

Zameniku pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuu Palmeru koji se ponovo bavio BiH, Dodik je poručio da ide odavde i oslobodi ovaj prostor svog prisustva.

On je naveo da će se kada prođe vreme videti koliko su bile podvala ideje Palmera koje je provodio gurajući rušenje Dejtonskog sporazuma i unitarizaciju BiH.

Realnost je, kako je rekao, takva da BiH ne bi funkcionisala da nije sile i pritiska međunarodnog faktora. "Neka odgovori Palemr, da li bi funkcionisala da nije malignog uticaja SAD i Britanije i EU na funkcionisanje BiH. NJihov uticaj je maligan jer proizvode neefikasnost društva, ne možemo ništa da uradimo", rekao je Dodik.

Kada je reč o vežbi pripadnika Oružanih snaga BiH i SAD na Manjači, Dodik je ponovio da to nije bila NATO vežba, što je, kako je rekao, potvrdio i sam ministar odbrane u Savetu ministara, ali da ne vredi govoriti onome ko neće da sluša i ne vidi činjenice.

On je rekao da je to bila jedna od dve vežbe koje će se održati, te da je druga na jesen sa Vojskom Srbije čiji ga dolazak na Manjaču raduje.

Dodik je podsetio da su i iz NATO komande govorili da za svako dalje kretanje BiH prema Alijansi treba posebna nova odluka organa BiH, ali to onima koji ne slušaju ne znači ništa da bi nastavili dalje da lažu da je donesena odluka, a nije.

O poseti delegacije Crne Gore BiH, kao i Republici Srpskoj, Dodik je rekao da ima nekoliko tema o kojima će razgovarati, a to su putna povezanost i energetska pitanja.

Sve gde Crna Gora ima interes dodiruje sa Republikom Srpskom koja je, kako je rekao, većinski domintan partner u tim razgovorima.

Ponovio je da je dobra stvar što su predsednica Srpske Željka Cvijanovićeva i crnogorski premijer Zdravko Krivokapić promovisali ukidanje putarine od Trebinja prema Herceg Novom.

Za vlast koju simbolizuje Milo Đukanović, Dodik je rekao da nije bila prijateljska prema Republici Srpskoj i nije odavala mogućnost partnerstva u poslednjih nekoliko godina, već se opredelila za partnesrtvo sa muslimanima iz FBiH.

On smatra da je Đukanovića koštala nerealna procena u odnosu sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

O stavu Zdravka Krivokapića o Srebrenici pročitajte OVDE.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA