Najnovije

DR IVAN PAJOVIĆ: Da li je "Armata" preskupa za Rusiju

Na Paradi pobede 9. maja 2015. godine u Moskvi svetu je prikazan novi najsavremeniji ruski tenk pod imenom T-14 „Armata”, koji je u perspektivi trebao da zauzme mesto tenkova koji su na službi još iz sovjetskih vremena. U pitanju je najsavremeniji tenk treće posleratne generacije. Pred publikom je tada prošlo pet takvih vozila, a na paradi ove, 2021 godine, samo dva. Pre šest godina obznanjeno je da se do 2021. godine planira slanje u aktivne jedinice oko 2.300 komada ovog savremenog tenka. Od takvog ambicioznog plana nije bilo ništa, iako je jedan od glavnih argumenata zagovornika novog tenka bio to da su tenkovi T-90 i T-72 iscrpeli sve mogućnosti za dalju modernizaciju. Jedan od razloga o kom se javno izbegava govoriti predstavlja usporavanje razvoja projekta zbog uvedenih sankcija, pa se iz toga može zaključiti da proizvodnja ruskih tenkova zavisi i od zapadnih tehnologija.

Dr Ivan Pajović (Foto: Jutjub)

Piše: Dr Ivan Pajović

Još 2014. godine zvaničnici vojno-industrijskog kompleksa Rusije izjavljivali su da je tenk T-72, napravljen još u doba SSSR-a, zastareo i da je neophodna zamena novom, kvalitetnijom borbenom platformom. Međutim, do 2018. godine pokazalo se da je „Armata” preskupa za masovnu proizvodnju, a pomenuti zvaničnici promenili su mišljenje, tvrdeći sada da je osnovni borbeni tenk ruske armije T-72 dovoljno savremena borbena mašina koju ne treba masovno zamenjivati nečim novim, jer po ceni, efikasnosti i kvalitetu on ne zaostaje za „Abramsom”, „Leklerkom” ili „Leopardom”, pa bi njegova zamena imala smisla ukoliko bi značajno zaostajao za svojim konkurentima.

„Armata” je zapravo naziv platforme, to jest osnova za celu porodicu borbenih mašina. Od 2015. godine na izložbama i paradama prikazivane su dve: osnovni borbeni tenk T-14 i teško oklopno vozilo pešadije T-15. Pored toga, u porodicu ulazi i samohodno artiljerijsko vozilo 2S35 „Koalicija-SV”, oklopno remontno-evakuaciono vozilo BREM T-16 i čitav niz drugih oklopnih vozila.

Glavna razlika tenka „Armata” u odnosu na svoje prethodnike je u tome što se posada smešta u posebno ojačanu oklopnu kapsulu u telu tenka, a kupola nema članove posade i upravlja se distanciono. To poboljšava uslove rada posade, a takođe teorijski povećava njenu bezbednost u borbi. U tenkovima kao što su T-72 i T-90 posada sedi u kupoli okružena borbenim kompletom municije koji u borbi može da eksplodira. Druge prednosti nove platforme predstavljaju savremeni elektronski sistem upravljanja vatrom, termovizijska oprema, sistem aktivne zaštite „Afganit”, blokovi dinamičke zaštite, razvijeni radi zaštite od savremenih protivtenkovskih kumulativnih projektila. Rad „Armate” potpuno je automatizovan, posada tenka ne mora direktno nišaniti ciljeve, već je dovoljno približno navesti oruđe, a preciznost se postiže automatski. 

Septembra 2015. godine u javnosti je istupio generalni direktor preduzeća koje proizvodi „Armatu” Oleg Sijenko rekavši da bi tenk u uslovima masovne proizvodnje koštao oko 4 miliona dolara. Pod pojmom masovne proizvodnje on je podrazumevao 2300 tenkova. Do danas takav obim proizvodnje nije sproveden u delo. Skupoća ovog oružja objašnjava se i time što se permanentno nastavljaju ciklusi dodatnih ispitivanja i modernizacije. 

Promena retorike bez sumnje je povezana sa smanjivanjem finansiranja programa preoružavanja kopnene vojske, a to se ne tiče samo platforme „Armata”, već i platforme „Bumerang”, oklopnog vozila pešadije „Kurganjec” i lovca pete generacije T-50. Planovi za modernizaciju do 2020. godine, kada se budućnost ekonomije zemlje činila boljom, očigledno su bili optimističniji nego danas. Tempo rasta ekonomije apsolutno ne odgovara tim planovima i sredstva za kupovinu novog oružja su se smanjila. To ipak ne znači potpuni prekid programa modernizacije vojne tehnike, već je pre reč o odlaganju ispunjenja programa za neko buduće vreme. Da to vreme dolazi, govori izjava Sergeja Čemezova, direktora državne korporacije „Rosteh”, koji tvrdi da će serijske isporuke „Armate” ruskoj armiji započeti ove, 2021. godine. U pitanju je verovatno ispunjenje ugovora koji je Ministarstvo odbrane Rusije potpisalo 2018. godine sa Uralvagonzavodom o kupovini 132 borbene mašine T-14 i T-15, a koji je planiran da se ostvari do 2021. godine.

Jedan od ekonomskih aspekata problema nove platforme predstavlja i buduće održavanje velikog broja ovakvih vozila. „Armata” je prepuna različitih pomoćnih sistema i elektronike, posada ima čak biotoalet i klima uređaj, a sve to usložnjava konstrukciju borbene mašine. Zahtevi za održavanje i opsluživanje takve tehnike znatno su visoki. Kvalifikacija mehaničara na održavanju u vojnim jedinicama morala bi biti visoka skoro kao inženjera Uralvagonzavoda. Veliko je pitanje kako će vojska pronaći tako veliki broj visokokvalifikovanih specijalista za platu koja je prilično niska.

Računa se i na izvoznu perspektivu novog oružja, ali je uobičajeno da inostrani naručioci kupuju neko novo oružje tek kada ono bude redovno isporučivano ruskom Ministarstvu odbrane. Prodaja „Armate” na svetskom tržištu podrazumevala bi i razvoj izvozne varijante ovog tenka, koja bi se svakako razlikovala od one za domaće potrebe. 

Rusija nastavlja sa kapitalnim remontom i modernizacijom stare tehnike. Od 2016. godine sprovodi se masovno modernizovanje tenka T-72 u varijantu T-72B3 (krajnja modifikacija), u pitanju su stotine remontovanih tenkova. U isto vreme postepeno, niskim tempom, biće kupovano naoružanje nove generacije. 

Prošlu kolumnu dr Ivana Pajovića pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA