Najnovije

"HAMAS JE KRIV!" Belorusija odgovorila na optužbe za otmicu aviona

Belorusija tvrdi da je primila poruku palestinske militantne grupe Hamas sa pretnjom da će minirati let aviona koji je leteo u Litvaniju preko beloruskog vazdušnog prostora, ukoliko Evropska unija ne osudi Izrael zbog sukoba u pojasu Gaze.

Hamas. (Foto: Jutjub)

Direktor beloruskog ministarstva saobraćaja Artem Sikorski rekao je da je poruka glasila: "Mi, vojnici Hamasa, zahtevamo da Izrael prestane da puca na sektor Gaze. Zahtevamo da Evropska unija prestane da podržava Izrael (...) ako naši zahtevi ne budu ispunjeni, bomba će eksplodirati (u avionu Rajanera) nad Viljnusom."

Sikorski je tako odgovorio na globalnu osudu nakon što je Belorusija iznudila sletanje leta Atina-Vilnjus u Minsk, piše "Juronjuz". U avionu se nalazio beloruski opozicionar, novinar i bloger Roman Protaševič. On je sproveden iz aviona i uhapšen, zajedno sa njegovom devojkom.

Inače, beloruske vlasti za sad ništa nisu rekle o hapšenju novinara. Evropska unija, SAD i Velika Britanija osudile su preusmeravanje leta i hapšenje Protaševiča, rekavši da se radi o "državnom piratstvu".

Evropski lideri treba da razgovaraju o situaciji na sastanku kasnije danas, rekla je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen upozoravajući da će "nečuveno i nezakonito ponašanje režima u Belorusiji imati posledice".

- Odgovorni za otmicu kompanije Rajaner moraju biti sankcionisani - dodala je ona.

Svi pripadnici policije moraju da se vakcinišu, samo određeni slučajevi ne! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA