Najnovije

KRIVOKAPIĆ: Stav o Srebrenici sam dao predlogom za smenu Leposavića

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je, u Sarajevu, da je njegov odnos prema Srebrenici jasan, te da je zbog Srebrenice i pokrenuo proceduru za smenu ministra pravde Vladimira Leposavića.

Krivokapić i Tegeltija (Foto: Vlada CG)

Premijer CG nije mogao da odgovori na pitanje da li će Skupština Crne Gore usvojiti „Rezoluciju o genocidu u Srebrenci“, jer kako je naveo, ovo je prva Vlada, koja nikada ništa, nije dirigovala Skupštini.

„Do sada je Vlada bila nadređena Skupštini, a ne obrnuto“, kazao je Krivokapić, na početku zvanične posete Sarajevu.

Krivokapić je, u Sarajevu, kazao da mu je svaka žrtva velika i da odnos prema žrtvama mora da bude takav da onaj ko je “spasio jedan život, spasio je čitav svet”.

“Ta rezolucija je već na jedan način usvojena 2009. kao Deklaracija. Najgore što se dešava na ovim prostorima je to što se te žrtve koje su nenadokana za porodice, se danas opet koriste u političke svrhe”, naveo je Krivokapić, odgovarajući na pitanje novinara, prenosi RTCG.

“Moj odnos prema Srebrenici je jasan, ja sam zbog Srebrenice krenuo u proces razrešenja jednog minista, iako sam znao da to može biti jedan pokušaj rušenja Vlade, ali meni je bio važniji Sporazum koji sam potpisao sa liderima opozicije od toga koliko će trajati Vlada”, poručio je Krivokapić.

Navodi i da je pomirenje važnije od bilo kakve svađe.

“Jedina poruka je poruka ljubavi, ako toga nema onda ćemo mi trovati generacije, a to nikome nije u interesu”, kazao je Krivokapić.

Sa BiH nema otvorenih pitanja

On je poručio da dvije države moraju da sarađuju, a dva su prioriteta – rekonstrukcija puta preko Šćepan Polja. Drugi prioritet je, kako navodi, dogovor da se granice učine koliko je moguće bržim i jednostavniji, uz smanjenje čekanja.

„Najveći prioritet mora da bude ekonomska sardanja“, poručio je premijer CG i pozvao turiste iz BiH da dođu na letovanje u Crnu Goru.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je da BiH sa Crnom Gorom nema otvorene pitanja, a fokus saradnje mora biti na ekonomiji.

Cilj je da se, kako kaže, olakša ulazak i izlazak turista i to zajedničkim graničnim prelazima.

“Ako bude zajednčke volje to bi moglo da se realizuje, ako ne tokom cele godine onda bar tokom sezone”, kazao je Tegeltija.

Tokom ove godine očekuje potpisivanje ugovora, a u narene dve do tri i realizaciju rekonstrukcije puta od Sarajeva do Foče.

“Posvećeni smo regionalnoj saradnji, za BiH i Crnu Goru EU je mesto u koje žele da dođu i to je prirodni put”, kazao je Tegeltija.

Pozivao je zemlje EU da ne lageruju vakcine, već da, kako navodi, i BiH i Crnoj Gori omoguće da kupe vakcine.

Gde će se sastati Putin i Bajden, saznajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA