Najnovije

PLAN PENTAGONA ZA BLISKI ISTOK: Šta će se desiti posle povlačenja Amerikanaca?

Šef Centralne komande (CENTCOM) oružanih snaga SAD, general Kenet Mekenzi, rezimirao je rezultate putovanja u Saudijsku Arabiju.

Amerikanci (Foto: CENTCOM)

U razgovoru sa novinarima, on je rekao da Rijad trenutno pokušava da zatraži podršku Pentagona zbog poslednjih napada jemenskih Huta.

U ovom pitanju, Saudijci se fokusiraju na veze pristalica pokreta Ansar Alah sa Iranom. Iz tog razloga, oni pokušavaju da aktivnosti jemenskih pobunjenika povežu direktno sa Teheranom, koji Vašington sada smatra jednim od svojih strateških protivnika.

"Mislim da žele sigurnost da će im se pomoći ako ih napadne Iran i žele pomoć protiv napada koji su u toku", rekao je Mekenzi za Ej-Bi-Si NJuz i Asošiejted Pres.

Ipak, američki general je uveren da će trenutni odbrambeni program, koji saudijskoj vojsci pruža „širok spektar mogućnosti“, biti dovoljan.

U tom kontekstu, podsetio je na pružanje američkih protivraketnih sistema Patriot Rijadu. Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države već su Saudijcima obezbedile 20 baterija protivavionskih kompleksa. U slučaju zaoštravanja, kaže Mekenzi, ovaj arsenal saudijske vojske biće dovoljan da izdrži do dolaska pojačanja CENTCOM-a.

General je primetio da prisustvo američkih snaga u regionu nije postalo prepreka napadima Huta: samo u protekla tri meseca iz Jemena je u pravcu Saudijske Arabije ispaljeno oko 100 projektila.

U isto vreme, Mekenzi veruje da brzo povlačenje američkih trupa iz regiona može ipak dovesti do eskalacije sukoba i povećanja vojne konfrontacije. Iz tog razloga, Pentagon namerava, proporcionalno povlačenju američkih trupa sa Bliskog istoka, da maksimizira prisustvo američkih sistema naoružanja u bazama tamošnjih lokalnih saveznika.

„Mislim da ćemo i dalje biti ovde. Možda neće biti baš poput prisustva od pre pet ili sedam godina, kada smo ovde okupili stotine i hiljade vojnika, ali mislim da ćemo odigrati vrlo pametnu igru da bismo iskoristili ono što imamo“, rekao je šef CENTCOM-a.

Promena angažmana Pentagona sa Saudijskom Arabijom uklapa se u obnovljenu politiku Bele kuće prema Bliskom Istoku. Po dolasku na vlast, DŽo Bajden je objavio svoje namere da okonča rat u Jemenu, čiji je aktivni učesnik i Rijad. Iz tog razloga su sporazumi o naoružanju koje je odobrio bivši predsednik Donald Tramp zamrznuti - nova administracija je odbila da Saudijcima obezbedi ofanzivne vrste oružja.

Uprkos tome, administracija Bajdena obećala je saveznicima svoje savremeno naoružanje za odbranu, o čemu general Mekenzi govori.

Intervencija koalicije predvođene Saudijskom Arabijom u jemenskom građanskom ratu učinila je Rijad punopravnim učesnikom ovog sukoba, koji je postao uzrok jedne od najvećih humanitarnih katastrofa u istoriji. Podrška snagama Mansura Hadija i napadi na položaje Huta izazivaju uzvratne napade boraca pokreta Ansar Alah. Često ciljaju vojne objekte ili ekonomski strateška preduzeća Saudijske Arabije.

Kakvo naoružanje Turska šalje u Poljsku, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA