Najnovije

KRIVOKAPIĆEVE PARACRKVENE NAMERE: Hteli „Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori” umesto SPC

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić nema nameru da potpiše Temeljni ugovor države Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom čak i sa izvesnim ustupcima na koje je SPC pristala, tvrdi danas istoričar dr Aleksandar Raković.

Zdravko Krivokapić (Foto: flickr)

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić nema nameru da potpiše Temeljni ugovor države Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom čak i sa izvesnim ustupcima na koje je SPC pristala, tvrdi danas istoričar dr Aleksandar Raković.

Komentarišući dolazak Krivokapića u Beograd, gde je prema prethodno postignutom dogovoru u Patrijaršiji trebalo da potpiše usaglašeni Temeljni ugovor sa patrijarhom Porfirijem, Raković je u izjavi za Tanjug ocenio da je crnogorski premijer sinoć priredio „nezabeleženi skandal”.

„Krivokapić i njegovo okruženje su smatrali da će Temeljni ugovor biti osnivački akt tzv. 'Pravoslavne crkve u Crnoj Gori' kao izdvojenog tela u okviru Srpske pravoslavne crkve”, naveo je Raković, koji je inače veoma dobro upućen u ova pitanja i odnose SPC i države Crne Gore.

Prema rečima Rakovića, to se, međutim, nije dogodilo jer je Sveti arhijerski sinod Srpske pravoslavne crkve 25. marta 2021. doneo odluku da je izričito ime eparhija u Crnoj Gori isključivo Srpska pravoslavna crkva.

„Ta odluka je konačna i ne može se promeniti. A Sveti arhijerejski sabor je podržao sve odluke Sinoda koje se tiču Temeljnog ugovora”, naveo je Raković.

Krivokapić je, kaže, mislio da može da ucenjuje Srpsku pravoslavnu crkvu izborom mitropolita crnogorsko-primorskog, a ukoliko se ta ucena ostvari, da onda ispostavi novu ucenu da Temeljni ugovor potpiše mitropolit crnogorsko-primorski a ne patrijarh srpski.

„Nažalost, Krivokapić je za svoje paracrkvene namere pokušao da zloupotrebi vladiku Joanikija, koji čvrsto stoji uz odluku Sinoda da Temeljni ugovor izmedu Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve potpiše srpski patrijarh Porfirije”, naveo je Raković u izjavi za Tanjug.

O balkanskoj kartografiji i '’razgraničenju'’ pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA