Najnovije

TURSKI MILITANTI OFORMILI STRAŠNU DIVIZIJU: Spremni da potčine sever Sirije, poznati su po brutalnosti

Dana 28. maja, tri oružane grupe koje su dobile podršku od Turske na severu Sirije, spojile su se u novu formaciju predvođenu Sirijskom nacionalnom armijom (SNA) pod nazivom "13. divizija".

Ilustracija (Foto: printskrin)

U zajedničkoj izjavi, grupe, Divizija osvajača Mehmeda, brigada Samarkand i brigada Vakas, rekle su da se pod tim korakom podrazumeva organizovanje vojnih snaga u oblastima okupiranim Turcima na severu i severoistoku Sirije.

Tri grupe su među najmanjim frakcijama SNA, koja je osnovana 2017. godine kako bi ujedinila grupe koje podržavaju Turci i stavila ih pod jedinstvenu komandu.

Uprkos formiranju SNA, grupe koje podržava Turska zadržale su svoju odvojenu, nezavisnu komandu. Zbog toga su u poslednje tri godine izbili mnogi sukobi unutar pobunjenika. Mnoge grupe su takođe prebegle iz određenih SNA jedinica ili su se spojile da bi formirale svoje.

Prošlog aprila, dve frakcije SNA, 9. divizija - specijalne snage i brigada Sever, objavile su da su formirale 1. brigadu. Pre toga, Sulejman šah divizija najavila je prebeg iz 1. korpusa SNA.

SNA je prisutan kao jedinstvena, centrična pobunjenička snaga samo u medijima. U stvarnosti, frakcije SNA bore se međusobno na području okupiranom od strane Turaka zbog uticaja i novca.

Putin i Lukašenko žele saveznu državu Rusije i Belorusije. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: South Front

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA