Najnovije

RUSIJA JE NEPRIJATELJ SLOBODE: Poljski predsednik rusofobnim govorom obeležio Dan ustava zemlje!

Predsednik Poljske Andžej Duda nije uspeo da se suzdrži od antiruske retorike tokom svog govora povodom Dana ustava zemlje, podsećajući na događaje iz 1792. godine.

Andžej Duda. (Foto: Jutjub)

- U majskom ustavu stoji moto: svaka vlast ljudskog društva potiče od volje naroda. Ova divna poruka prenosila se kroz pokolenja i postala zauvek ogromno blago našeg istorijskog nasleđa, osnov naše demokratije i, kao rezultat, čitave demokratije - izjavio je Duda govoreći na zasedanju parlamenata Poljske i Litvanije u Varšavi.

- Strogo govoreći, zbog toga neprijatelji slobode nisu mogli da podnesu ustav od 3. maja. Upravo zbog toga je imperijalistička Rusija objavila rat - rekao je poljski predsednik misleći na Rusko-poljski rat 1792. godine.

Tokom rasprave koja je usledila, obraćajući se ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, Duda je naglasio da Poljska smatra da je Krim i Donbas „okupirala Rusija“.

Poljska 3. maja obeležava 230. godišnjicu prvog ustava. Na proslavu u Varšavu došli su predsednici Ukrajine, Litvanije, Letonije i Estonije.

U poslednje vreme na Zapadu se često čuju izjave o "ruskoj pretnji". Rusija je više puta odgovarala da ne namerava nikoga da napada, a da se izjave o „ruskoj agresiji“ koriste kao izgovor za razmeštanje više vojne tehnike NATO-a u blizini ruske granice. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, ruska pretnja je "izmišljotina onih koji žele da profitiraju na svojoj ulozi odreda iz prve borbene linije u borbi protiv Rusije, da bi za to dobili neke bonuse i povlastice".

Odnosi Moskve sa Kijevom i Zapadom pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde je Kijev 2014. godine pokrenuo vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika, i zbog Krima, koji je ponovo ušao u sastav Rusije nakon referenduma na poluostrvu. Ukrajinske vlasti i zapadne zemlje više puta su optuživale Rusiju da se meša u unutrašnje poslove Ukrajine. Moskva je odbacila sve optužbe, rekavši da Rusija nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu, a da je pitanje Krima konačno zatvoreno.

Uhvaćen jedan od vođa islamske države! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA